Elbistan Şeker Fabrikası’nda Pancar Alımı Başladı

Elbistan Şeker Fabrikası’nda Pancar Alımı Başladı
Elbistan Şeker Fabrikası'nda 31. Kampanya Dönemi, çiftçiden şeker pancarı alımı ile başladı.

Elbistan Şeker Fabrikası'nda 31. Kampanya Dönemi, çiftçiden şeker pancarı alımı ile başladı.

1983 yılında temeli atılan ve 1985 yılında ise fiili olarak şeker üretimine başlanan Elbistan Şeker Fabrikası'nda bir kampanya dönemi daha başladı.

Şeker pancarı alımı nedeniyle yapılan törene, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Garnizon Komutanı Binbaşı Şahin Kocaköse, Emniyet Müdürü Barış Murat Başol, ziraat odası başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, fabrika çalışanları ve davetliler katıldı.

Elbistan Şeker Fabrikası'nın 31. Kampanya Dönemi hakkında bilgi veren Fabrika Müdürü Abit Kılıç, şeker sektörünün ülke kalkınmasında aranacak en temel özellikleri bünyesinde barındırdığını söyledi. Şeker sektörünün birçok sektörü hareketlendirdiğini anlatan Kılıç, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Fabrikamız 1983 yılında Elbistan ovasının bozkırında temeli atılıp, bulunduğu yere hayat verirken Elbistan'a da nefes aldırmıştır. Fabrikamızın temeli atıldığı 1983 yılında Elbistan nüfusu 35 bin iken, fabrikamızın katkılarıyla cazibe merkezi haline gelmiştir. Elbistan merkez nüfusu 100 bine ulaşmıştır. Bu olguya fabrikamızın çalışmaları ve faaliyet konusu katkıda bulunmuştur. Geçen sene göreve başladıktan sonra 2014 yılı kampanyasını yine burada sizinle beraber açmıştık. Ancak, özelleştirme kapsamında olan fabrikamızın son 4-5 yıl içinde yapılmayan işlerinin yapılması için kollarımızı sıvayarak, fabrika çalışanları ile bu yıl meydan sahamızın daha iyi hizmet vermesi için 25 bin metrekare beton sahasının yenilenmesi yapılmıştır. 2 adet 60 tonluk yer üstü kantarı devreye alınmıştır. Pancar analiz laboratuarımızdaki analiz ünitesi yenilenmiştir. Fabrikamızın içinde bin 300 metre uzunluğunda ve çeşitli ebatlarda borularımız değiştirilmiştir. Bu miktarın içinde 300 metresi krom nikel olması anlamlıdır. Kazan dairemizin dış tesislerindeki kısımları yenilenmiştir. Şeker kalitesinin artırılması için rafineri ve ham fabrika kısımlarındaki bazı bölümlerinde değişiklikler yapılmıştır. İş güvenliği uzmanlarımızca belirtilen eksikliklerimiz imkanlarımız dahilinde yenilenmiştir. Yaptırımı gerektiren hususlarla ilgili olarak genel müdürlüğümüzden ödenek talep edilmiştir. Bu işlerin yapılması sırasında ihtiyaç duyulan iş gücü geçici işçilerin çalışma süresi uygun yıllardan sonra, ilk defa bu yıl 160 günü bulmuştur. Bu kampanya dönemine uygun hazırlıklarımızı eksiksiz yapılmıştır. Bugün fabrikamıza bağlı Elbistan Merkez, Afşin, Göksün ve Tufanbeyli bölgelerine ait pancarların alınmaya başlamasıyla 31. kampanyamızı başlatmış olacağız."

1-822.jpg

45 BİN TON ŞEKER ÜRETİLECEK

Kampanya sonunda ulaşılacak üretim miktarlarına da değinen Kılıç, "Bu yıl fabrikamıza bağlı 4 bölge 78 köy ve 3 bin 777 üretici ile üretim sözleşmesi yapılarak 56 bin dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirilmiştir. Bu kampanya döneminde üreticilerimizden alınacak net pancara ödenecek yüzde 16 polarlı pancar avans fiyatı 145 TL/ton olarak belirlenmiştir. Bu kampanya döneminde bedel ödenen pancar miktarı 320 bin ton olup çiftçiye 50 milyon lira pancar bedeli ödenecektir. Bu bedelin yüzde 32'sine tekabülden 16 milyon lira aynı ve nakdi avans olarak çiftçimize ödenmiştir. Genel Müdürlüğümüzün imkanları ölçüsünde avans verilmeye devam edecektir. Bu kampanya döneminde üreticilerimize sözleşme gereği 70 bin ton bedelsiz yaş pancar küspesi verilecektir. Bu sezon işlenecek pancar miktarının 315 bin ton olacağını tahmin etmekteyiz. Bu rakam geçen yıl 337 bin ton olarak gerçekleşmişti. Fabrikamızın pancar işleme kapasitesi 3 bin 800 ton/tam gün olup, bu yıl rafineri kampanyası dahil tahmini 82 tam gün sürecek kampanyamızda; 315 bin ton pancar işlenerek, 45 bin ton kristal şeker, 13 bin ton melas ve 95 bin ton yaş küspe elde edilecektir. Bu ürünlerimiz yurt ekonomisine 124 milyon TL katkı sağlayacaktır. Bu sayede 4 bölgemiz dahil fabrikamızda istihdam eden 610 personelimiz dışında, fabrikamızın yarattığı istihdam miktarı ise tahmini 25 bin kişi civarındadır" dedi.

Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin ise, son günlerde yaşanan terör olaylarına değinerek, şehitlere rahmet, yaralı güvenlik güçlerine ise acil şifalar dileyerek başladığı konuşmasında, fabrikaya kadrolu işçi alımına değindi.

Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nün KPSS ile 500 civarında kadrolu işçi almak için ilana çıktığını, Şeker-İş ve Türk-İş nezdinde yaptıkları girişimler sonucunda, geçici işçilerin kadroya geçirilmesi gerektiğini deklare ettiklerini belirten Şahin, bu alımın iptal edildiğini söyledi. Fabrikalarda görev yapan geçici işçilerin kadro beklediklerini ifade eden Şahin, geçici işçilerin kadroya geçirilmesi için destek istedi.

BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR İŞLETME

Elbistan Kaymakamı Tuncay Akoyun ise, Elbistan Şeker Fabrikası'nın bölge için çok önemli bir işletme olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Hem geçen yıl hem de önceki yıl sizlerle birlikte pancar alımı kampanyasına katılmıştık. Bundan daha önemlisi sayın valimiz bu seneki törenimize teşrif ettiler. Elbistan Şeker Fabrikası bölgemiz için önemli bir işletmedir. Sadece Elbistan için değil, Afşin, Göksun ve Tufanbeyli çiftçilerine de hitap eden önemli bir tesis her geçen yıl üretimini artırmakta, her geçen yıl istihdama önemli katkılar sağlamakta, ülkemizin milli gelirine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu sene geçen yıldan daha azla pancar alınacak. 50 bin ton civarında şeker üretilecek. Kampanya döneminin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Çiftçilerimize buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle tarlalarından pancar çıkarırken lütfen kontrolsüz araç kullanmasınlar. Biz çiftçilerimizi sürekli uyarıyoruz. Bazen üzücü kazalar yaşanabiliyor. Özellikle trafik ekiplerinin lütfen yardımcı olsunlar, araçlarındaki eksikleri bir daha gözden geçirsinler."

2-633.jpg

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, şeker sektörünün Türk sanayinin kurulmasında tarihi bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, "Gerek tarımda gerek bu fabrikada alın terlerini emeklerini bu memleket için bizlere sunan değerli kardeşlerim, bu güzel günde sizlerin mutluluğunu paylaşıyorum. Bugün mutlu bir gün. Bir hasat döneminin üretime dönüşmesinin birinci günü. Elbistan tarihinde bizler fark etmesek de bugün yerini alacak. Bizler zor zamanlarda çok kolay bir araya gelebiliyoruz. Milli karakterimiz gereği bir araya geldiğimizde aşamayacağımız zorluk olmadığını da çok iyi biliyoruz. Bugün bizler pancar alımını başlatırken, aynı anda binlerce ton pancarın üretiminde el emeğini, göz nurunu döken çiftçilerimize, bir taraftan bu pancarları ağız tadına dönüştürecek değerli sınai işçilerimizi şükranla anmak için buradayız. Cumhuriyetin kuruluşundan bu tarafa Türk sanayinin özelikle kamu eliyle kurulup geliştirilmesinde şeker fabrikalarının tarihi önemi, burada bulunan hemen herkes tarafından çok iyi bilinmektedir. Bunu görmezlikten gelmek kısmen nankörlük olacaktır. O anlamda şeker fabrikalarını, şeker çalışanlarını bugüne kadar emek vermiş, emekli olmuş, ahrete irtihal etmiş tüm emekçi kardeşlerimizi rahmet ve şükranla yad etmek gerekir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Elbistan Şeker Fabrikası'na ilk şeker pancarını teslim eden çiftçilere ödülleri verildi. Fabrikaya ilk pancarı Akveren Mahallesi'nden Ahmet Gümüş isimli çiftçi teslim ederken, ikinci sırayı Alembey Mahallesi'nden Adem Kancı, üçüncü sırayı ise Güvercinlik Mahallesi'nden Mehmet Kılınç elde etti.

Yapılan dua ve kurban kesiminin ardından, fabrikanın yeni kampanya dönemi kurdele kesimiyle başladı.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.