22 Temmuz Dünya Beyin Günü
ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. O. Oğuz Erdinç, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Dünya Nöroloji Federasyonunun her yıl bir kez olarak “Dünya Beyin Günü” düzenlediğini söyleyen Erdinç, Dünya Sağlık Federasyonunun (WFN) 2015 yılı Mayıs ayında yaptığı açıklamalardan bahsetti. Erdinç açıklamalarda; Epilepsi’nin yaygınlığı konusunda hastaların zamanında uygun tedavi alabilmeleri, eğitim ve uğraş fırsatlarından yararlanabilmeleri, dışlanma gibi sosyal sorunlardan kurtulabilmelerinin önemini bildirerek bu yıl Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile birlikte “Epilepsi” konusunda yoğunlaşmaya karar verildiğini anlattı.
"22 TEMMUZ GÜNÜ NÖROLOJİ TARİHİNDE ÖZEL BİR GÜN OLARAK HATIRLANACAK"
Dernek şubelerinin, dernek üyelerinin de lokal aktivitelerle bu konunun toplum içinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirten Prof. Dr. O. Oğuz Erdinç, "Bu sene ’Dünya Beyin Günü’ Dünya Nöroloji Federasyonu (WFN), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Epilepsiyle Savaş Derneği (ILAE) ve Uluslararası Epilepsi Bürosunun(IBE) ortak çalışmasıyla kutlanacak ve ’22 Temmuz 2015’ gününün Nöroloji Tarihinde özel bir gün olarak hatırlanmasına çalışılacaktır. Ulusal Dernekler basında demeçler verecek, konferanslar, seminerler, toplum farkındalığını artıracak toplantılar, yürüyüşler, kamplar ve çeşitli aktiviteler düzenleyecek. Ulusal Nöroloji Dernekleri ulusal epilepsi dernekleriyle Dünya Beyin Günü’ne katkıda bulunacak" şeklinde aktardı.
"FARKINDALIK GÜNÜ BU YIL EPİLEPSİYE İTHAF EDİLDİ"
Epilepsiyle ilgili posterlerin asılacağını, broşürlerin dağıtılacağını, web sitelerinde ve sosyal medyada paylaşımların gerçekleşeceğini açıklayan Erdinç, "Haber ajanslarına pek çok dilden bilgiler verilecek, gazetelerde haberler düzenlenecektir. Dünya Beyin Gününün asıl amacı tüm nöroloji hastalarını korumak, kollamak ve doğru şekilde tedavi ve bakımlarının sürdürülmesini desteklemektir. Bu farkındalık günü bu yıl ’Epilepsi’ ye ithaf edilmiştir. Epilepsi kronik bir hastalık olmasına rağmen nöbetler dışında başka hiç bir belirtisi yoktur. Nöbetlere tanık olmadıkça bir kişinin epilepsili olup olmayacağı, ek başka bir sağlık sorunu yoksa anlaşılamaz. Halk arasında nadir de olsa epilepsinin bulaşıcı bir hastalık veya akıl hastalığı olabileceği şüphesi mevcuttur. Oysa Epilepsi, doğru tanı ve tedavi ile büyük çoğunlukla tedavi edilebilir bir durumdur" ifadelerine yer verdi.
“EPİLEPSİ BİR HASTALIKTAN ÇOK BİR DURUMDUR”
ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. O. Oğuz Erdinç, açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Tek bir nöbet geçiren hasta ve yakınları tanı epilepsi mi, ilaç mı kullanacak, tedavi ne kadar sürecek, çocuğuna da geçebilir mi, evlenebilir mi, çocuğuna bakabilir mi, eğitimine devam edebilir mi şeklinde korkuyla sorduğu sorulara verilebilecek kesin cevapların kimi zaman hemen verilemediği, uygun takip ve tedaviyle de genellikle olumlu sonuçlara ulaşabildiği bir durumdur. Hasta ve yakınları bu durumlarda yakın hasta-hekim diyaloğu ile doğru yolda ilerleyebilir. Kimi hasta tamamen iyileşebilirken, kimileri için farklı tedavi yolları önerilebilir"
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.