28 Temmuz Dünya Hepatit Günü

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, dünyada yaklaşık 400 milyon hepatit B, 170 milyon da hepatit C taşıyıcısı olduğunu söyledi.Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr....

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, dünyada yaklaşık 400 milyon hepatit B, 170 milyon da hepatit C taşıyıcısı olduğunu söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş “28 Temmuz Dünya Hepatit Günü” nedeniyle açıklama yaptı. Dr. Ecemiş açıklamasında, “Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından ‘Dünya Hepatit Günü’ olarak belirlenen 28 Temmuz günü, bütün dünya da olduğu gibi ülkemizde de düzenlenen etkinliklerle, kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amaçlanmaktadır. Hepatit toplumda sarılık olarak bilinen, karaciğerde hasar yapan ve etken olarak da çeşitli mikropların neden olduğu tehlikeli bir bulaşıcı hastalıktır” dedi.

Uzm. Dr. Özgür Ecemiş şöyle devam etti: “Hepatit karşımıza en sık olarak hepatit B ve hepatit C isimli mikropların yaptığı hastalık olarak çıkmaktadır. Dünyada yaklaşık 400 milyon hepatit B, 170 milyon da hepatit C taşıyıcısı bulunmaktadır. Ülkemizde hepatit B sıklığı yüzde 4, hepatit C virüsü sıklığı ise yüzde 1 olup yaklaşık 3 milyon hepatit B ve 600 bin hepatit C hastası vardır. Hepatit B ve hepatit C hastalıklarının bulaşma yolları; kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşma, deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (kesik-açık yara vb) mikrobun bulaşması, cinsel ilişki, hepatit taşıyıcı gebeden bebeğine bulaşma başlıca yollardır.”

Hepatit B risk grupları hakkında bilgi veren Dr. Özgür Ecemiş, “Hepatit B’li anneden doğan bebekler, hepatit B taşıyıcısı ile aile içi temas edenlerden aşısız olanlar, kan ve kan ürünleri kullananlar, hemodiyaliz uygulanan kişiler, damar içi ilaç bağımlıları, hasta ve hasta çıkartıları ile teması bulunan tüm sağlık personeli, toplu halde bulunulan yerlerde (okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri, v.b.) yaşayanlar, steril olmayan aletlerle yapılan sünnet ve kulak delme gibi işlemler de hepatit B’nin bulaşması için önemli bir risk oluşturmaktadır. Berberler, kuaförler, manikür-pedikürcüler, itfaiye personeli, askerler, polis memurları, kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişiler de risk grubunda yer almaktadır” diye konuştu.

Uzm. Dr. Özgür Ecemiş açıklamasını şöyle tamamladı: “Hepatit B den korunmanın en önemli yolu aşılamadır ve ülkemizde 1998 yılından beri uygulanmaktadır. Hepatit B günümüzde tedavi ile kontrol altına alınıp karaciğer hastalığı gelişmesi ve ilerlemesi önlenebilmektedir. Hepatit C ye karşı günümüzde aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Ancak son yıllarda geliştirilen yeni ilaçlar ile yüzde 90 ve üzerinde tedavi edilebilmektedir. Hepatit B ve C’den korunmak için riskli kişiler mutlaka taranmalı, korunma yollarına dikkat edilmelidir. Hepatit B ve C taşıyıcısı olanlar düzenli olarak hekim kontrolü altında olmalıdırlar.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.