Acil Servise Başvuru Gerektiren Belirtiler
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Acil Servis Hekimi Dr. Melike Yıldırım, acil servislere hangi belirtiler doğrultusunda ihmal edilmeden ulaşılması gerektiğini anlattı.
Dr. Yıldırım, gün içinde pek çok farklı şikayetlerle karşı karşıya kalan, en geniş tanı yelpazesine sahip bölümlerden biri olan acil servislere, göğüs ağrıları, baş ağrıları ve karın ağrıları şikayetleri bulunan hastaların vakit kaybetmeden acil servislere başvurması gerektiğini belirtti. Dr.Yıldırım, “Sırta vuran, sol göğse baskı yapar tarzda, sol kola yayılan, göğüsten boyuna yayılan, sırtın ortasında aniden bıçak saplanır tarzda giren ve şiddetlenen, beraberinde nefeste daralma yapan, çarpıntı, kalpte ritim bozukluğu, soğuk terleme, ölüm korkusu hissini tetikleyen ağrılardan korkmamız gerekir. Bu belirtiler; kalp krizi, akciğere pıhtı atması, genişlemiş ana damar yırtıkları, akciğer zarı patlaması, kalp zarı iltihabı gibi hayati tehlike oluşturan önemli hastalıkların göstergesi olabilir” dedi.
Dr. Yıldırım, baş arıları ile ilgili olarak ise “Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi ek hastalıkları olanlarda daha sık olarak, aniden başlayan, beraberinde görme, işitme gibi duyu organlarını da etkileyen, hayatınızdaki en şiddetli baş ağrısı diye tanımlayabileceğiniz tip ağrılar, beraberinde kısa süreli de olsa bilinç kaybı yaşadığınız ya da 1-2 ay önce şiddetli bir kafa travması aldıysanız bir süre sonra başlayan ağrılar bizim için aciliyet arz eden baş ağrılarıdır ve bize beyin kanaması riskini düşündürür. Bu tip şikayetlerde erken tanı ve tedaviyle hastanın hayatı kurtulabilir. Yine aynı şekilde vücudun tek tarafında ya da iki taraflı güç kayıpları, uyuşma hissi, motor fonksiyon kaybı dediğimiz uzvun hareket kabiliyetinde azalma, dengede bozulma, şiddetli baş dönmeleri (vertigo) gibi belirtiler de hiç vakit kaybetmeden acil servise başvurulması gereken durumlardır. Bu belirtiler bize SVO veya “Geçici İskemik Atak” denilen beyine veya beyin sapına, geçici ya da kalıcı pıhtı atması ihtimalini gösterir ve acil müdahale gerektirir” ifadelerini kullandı.
Karın ağrılarının da ihmal edilmeden müdahale gerektirdiğine değinen Dr. Yıldırım, “Mide ve etrafına yayılan ağrı, iştahsızlık, şiddetli bulantı, kusma ve ağrı, bazen vücut renginde sararma, halsizlik, kahve telvesine benzeyen kanlı kusma, dışkıda siyahlaşma, kabızlık ya da birkaç gün üst üste gaz ve dışkı çıkaramama, karnın sağ alt kısmına vuran ağrılar, bayanlarda tek tarafta veya her iki yumurtalıkta görülen şiddetli ağrı akut karın dediğimiz bazen ameliyat ile sonuçlanan tanıları akla getirir. Bu hastalıklar; pankreas iltihabı, safra kesesi taşı ya da iltihabı, mide delinmesi ya da kanaması, barsak tıkanıklıkları, akut apandisit, bayanlarda yumurtalık kist yırtılması veya dönmesi ya da rahim iltihabı olabilir ve ihmal etmeden çok hızlı müdahale gerektirir” diye konuştu.
Dr. Yıldırım, sayılan belirtiler dışında vücudun işleyişinde uzun vadede herhangi bir aksaklık sezildiğinde mutlaka ilgili bölümlere başvurup ayrıntılı check-up kontrollerinin düzenli yaptırılmasının sağlığın korunması için çok önemli olduğunu kaydederek, erken tanının hayat kurtaracağını ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.