Akne Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akne Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Güneri, güneşlenmenin akneye iyi geldiği ve akneli yüzün sık sık yıkanması gerektiği ifadelerinin yanlış olduğunu söyledi.Araştırmalara 12-24 ya...

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Güneri, güneşlenmenin akneye iyi geldiği ve akneli yüzün sık sık yıkanması gerektiği ifadelerinin yanlış olduğunu söyledi.

Araştırmalara 12-24 yaş aralığında her 100 kişiden 85’inde akne lezyonlarının mevcut olduğunu ve kişilerin yaşam boyunca en az bir kez hafif veya yoğun akne sorunu ile karşılaştığını gösteriyor.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Güneri akne hakkında toplumda “doğru” sanılan “yanlış” bilgileri anlattı.

“AKNE BİR ERGENLİK DÖNEMİ SORUNUDUR’ DÜŞÜNCESİ YANLIŞTIR”

Aknelerin en sık ergenlik döneminde ortaya çıksa da, her yaşta görülebileceğini ifade eden Güneri, “Tedaviye dirençliyse, boyun bölgesine doğru iniyorsa, tüylenme, adet periyotlarında düzensizlik ve kilo alma gibi sorunlar varsa, aknenin altında yatan neden hormon bozukluğu olabiliyor. Dolayısıyla aknelerin geçmesine beklemeyin. Ciltte derin iz oluşumunu önlemek ve altta bir problem bulunmadığından emin olmak için dermatoloji uzmanına başvurun” dedi.

“YAĞLI VE YOĞUN KAPATICI MAKYAJ ÜRÜNLERİ GÖZENEKLERİ TIKAR”

Makyaj malzemelerinin bazılarının akne yaptığını kaydeden Güneri, “Yağlı ve yoğun kapatıcı özelliği olan makyaj ürünleri gözenekleri tıkayarak akne oluşumuna neden olabiliyor. Bu yüzden cildiniz akneye yatkınsa nemlendirici, fondöten ve güneş koruyucu kremlerinde su bazlı ve non- komedojenik özellikli olanlarını tercih etmeniz gerekiyor” diye konuştu.

“CİLDİNİZ YAĞLI İSE JEL TEMİZLEYİCİLERİNDEN YARARLANABİLİRSİNİZ”

Temizlik ürünlerinin cilt tipinize göre seçilmesi gerektiğini vurgulayan Güneri, “Cildiniz kuru ise veya tedavi nedeniyle tahriş olmuşsa, hafif ve yumuşak içerikli temizleyiciler, hatta bebek sabunu kullanabilirsiniz. Cildiniz yağlı ise jel temizleyicilerinden yararlanabilirsiniz. Sabun ve temizleyicilerde TTO (tea tree oil) ve kükürt gibi içeriği olanları tercih etmenizde fayda var” ifadelerini kullandı.

“KİRLİ CİLT SİVİLCEYE YOL AÇMAZ”

Kirli cildin sivilceye yol açmayacağını belirten Güneri, “Tam aksine cildi sık yıkamak yağ üretiminin daha da artmasına ve aknenin alevlenmesine neden oluyor. Ayrıca akne varsa cildi ovuşturmak, fırçalamak ve keselemek de önerilmiyor. Çünkü, tahriş edildiğinde ciltteki enfeksiyon ve enflamasyonda yayılıyor ve akne daha da kötü bir hale geliyor. Ayrıca iyileşmede gecikme ve iz kalma riski de artıyor. Cildinizi günde 2 kez temizlemeniz yeterli olacaktır” dedi.

GÜNEŞLENMEK AKNEYE İYİ GELİR Mİ?

Güneri, “Güneşlenmek ve solaryum akneye iyi gelir” düşüncesinin de toplumda yaygın olan hatalı inanışlardan olduğunu belirterek, “Güneş uygun saatlerde ve sürede akneyi olumlu etkilemekle birlikte, doz ve süre artarsa tam aksi bir etki yaratıyor ve akne sayısını arttırıyor. Solaryumda da kontrolsüz ışık olduğu için uygun doz ayarlaması olmuyor. Bunun sonucunda ciltte terleme, gözeneklerde tıkanma ve ardından da akne oluşuyor” diye konuştu.

“AKNE LEZYONLARINI SIKMAK CİLTTEKİ FOLİKÜL KANALININ BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZAR”

“Akne lezyonlarını sıkmak ciltteki folikül kanalının bütünlüğünü bozuyor ve tahrişle birlikte bakterilerin sayısının artmasına yol açıyor” diyen Güneri, bu durumun iz oluşumuna da neden olduğunu açıkladı.

“AKNE OLUŞUMUNDA GIDALAR ETKİLİ”

Güneri, besinlerin akne üzerinde etkili olduklarını kaydederek, ”Çikolata, süt ve yağlı besinler, akne oluşumunu tetikliyor. Bunda, sütte bulunan hormon benzeri bir madde suçlanıyor. Yine yapılan çalışmalarda akne oluşumunu önlemek için ayrıca glisemik indeksi düşük besinlerin tüketilmesi öneriliyor ve şekerli besinlerden kaçınılması gerektiği belirtiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

“STRES AKNE OLUŞUMUNU ARTIRIYOR”

Vücutta strese bağlı olarak salınan ve ayrıca stresle düzeyleri değişen bazı hormonlar mevcut olduğunu ifade eden Güneri, “Akneye yatkın kişilerde stres bu hormonlar üzerinden sivilce oluşumuna neden oluyor. Bu yüzden akne oluşumunu önlemek için stresten uzak durmak büyük önem taşıyor” diye konuştu.

“SİGARA VE ALKOL AKNE ÜZERİNDE ETKİLİ”

Güneri, sigaranın cildin yapısını ve kan dolaşımı üzerinden beslenmesini bozarak akne oluşumuna katkıda bulunduğunu ve alkolün de şeker içeriğine bağlı olarak glisemik indeksi yüksek olduğu için sivilce oluşumunu tetiklediğini kaydetti.

“AKNENİN TEDAVİSİ VAR”

Aknenin tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Güneri, “Üstelik günümüz ilaçlarından gayet iyi sonuçlar alınıyor. Akne tedavisi nedene yönelik olarak yapılıyor. Ayrıca aknenin tipi, yerleşim yeri ile süresi, hastanın yaşı ve cinsiyetine uygun olan ilaçlar seçiliyor. Tedavi etkinliği 6-8 haftada başlıyor, lejyonlar düzelse de bir süre daha koruyucu tedavi devam etmek gerekiyor. Erken dönemde tedavi olmak hem ciltte izler ve kalıcı çukurcukların oluşmaması, hem de kişinin psikolojik açıdan olumsuz etkilenmemesi için son derece önem taşıyor” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.