Aşırı Sıcaklara Karşı Alınacak Tedbirler
Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, sıcak havalarda bebek, çocuk, engelliler ve hayvanların kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Ağustos ayının gelmesi ile artan hava sıcaklıkları insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Aşırı sıcaklarda özellikle çocukların, yaşlıların, kalp, akciğer ve tansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, vatandaşları aşırı sıcaklara karşı uyararak, alınacak tedbirler hakkında önerilerde bulundu.
“10.00 - 16.00 SAATLERİ ARASI MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKILMAMALI”
Günün en sıcak saatlerinde yani saat 10.00 - 16.00 arası mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten Kasapoğlu, “Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 10.00 - 16.00 arası denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem en az 15 koruma faktörlü kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir” dedi.
SICAK GÜNLERDE ÇOCUKLARINIZI ARABADA BIRAKMAYIN
Bebek, çocuk, engelli ve hayvanların park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamasının gerektiğini ifade eden Kasapoğlu, “Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Çocukları kısa süreli de olsa arabada yalnız bırakmayınız. Çocuğun arabada kilitli kalması durumunda ise acilen bir çilingir bulunamaması halinde de çocuğun oturduğu tarafından tersi tarafından camı kırarak kilidi derhal açın. Sıcak havalarda, bebek ve çocukların araçta bırakılması, ölüme kadar varan tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Ebeveynler seyahate çıkmadan önce otomobillerini detaylı şekilde temizletmeli ve aracın klimalarını kontrol ettirmeleri gerekiyor. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde gibi güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.