Ayakkabı Tabanlığını Hafife Almayın
Eskişehir’de yıllardır ayakkabı tamirciliği yapan Saffet Karataş, tabanlık tercihinin sağlık açısından önemli bir konu olduğunu belirterek, bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar ile yazlık ve kışlık tabanlıklar arasındaki farkı anlattı.
Sıcaksular mevkisindeki çarşıda 1993’ten beri ayakkabı ve tabanlık işiyle ilgilenen Saffet Karataş, yaz aylarında ayakkabıların içine koyulan tabanlar seçilirken koku yapmayan ve terletmeyen özelliklerde olması gerektiğini belirtti. Bilhassa yaz aylarında vatandaşlara büyük sıkıntı olan ayak kokusunun tabanlıklar sayesinde giderilebileceğini söyleyen Karataş, “Bu tabanları her yaş grubu tercih ediyor. Yaz gelince herkes alıyor. Özelliği ortopedik taban olması ve yazlık olması. Bayan tabanlıklarımız var ‘zenne’ diye. Bir de spor ayakkabı tabanları var. Bunların hepsi farklı. Şimdi yazlık olan tabanlıklar terletmez, koku yapmaz. Ter emici özelliği vardır bu tabanlıkların. Dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi tabanlığı elinize aldığınızda ince mi kalın mı bir baksın vatandaşlar. Eğer kalınsa kışlıktır ve kışlık tabanın yazın giyilmesi insanın ayağını yakar. Vatandaş anlamıyor ve ’bana kalın taban ver’ diyor. Bunun yazın terleme yapacağını söylüyoruz. Özellikle ihtiyar yaş grubundaki insanlar bunu anlamıyor. Tabanlıkların ömürleri mevsimliktir. Yıkanabilir olanlarının kullanan kişinin ayaklarına göre değişir, ama ben 3-4 ayda bir değiştirilmesini öneriyorum. Vatandaşlar ayak sağlıkları ve ayak kokusunu gidermek için sık sık değiştirsin, zaten fiyatları 5-10 lira gibi çok ucuz” şeklinde konuştu.
“YIKANABİLİR OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Vatandaşların tabanlık alırken yıkanabilir özellikte olması dikkat edilmesi gerek diyen Karataş, “İlk önce ben tabanlığı alırım kendi ayağımda denerim. Sonra dükkanımda satarım. Mesela yıkanabilir özelliği var bazılarının. Tabanlık teri emdiği zaman ağırlaşıyor ve daha fazla ter çekmiyor. Bunun sonucunda da dışarı kötü koku yayılıyor. Bunun için tabanlıkları yıkanabilir olanlardan tercih etsin vatandaşlar. Yıkabilir olması çok önemli, yani tabanlığın ömrü uzuyor” ifadelerini kullandı.
“KIŞIN TERMO TABANDAN AYAĞA SU BİLE GEÇMEZ”
Ayakkabılarının içine tabanlık koyan insanların sadece yazın değil kış aylarında da tabanlık seçimine dikkat etmesi gerektiğini anlatan Saffet karataş, kışın soğuk deri tabanların en iyisi olduğunu vurguladı. Keçe olan tabanları pek tavsiye etmeyen Karataş şöyle devam etti:
“Termo tabanlık dediğimiz tabanlıklar ise kışlıktır. Kışın botların içinde ayakların nefes almasını sağlar. Botun içine su geçse bile termo tabandan ayağa su geçmez. Bu kışlık keçe tabanlardan 3 gömlek daha iyidir termo tabanlar. Ayrıca bir de deri tabanlar vardır. Deri ortopedik soğuk tabanlı diye geçer. Deri ortopedik olanlar en iyisidir.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.