Başarısız Tüp Bebek Denemelerinde Etkin Yöntem
Tüpbebek tedavilerinde en önemli aşamalardan biri olan embriyo üretimi ve takibi, gittikçe yaygınlaşan “kameralı” inkübatörler sayesinde artık canlı olarak günün her saatinde izlenebiliyor.
Uzmanlar, 5 yıldan fazla süredir uygulanan embriyo izleme yönetmenin özellikle yumurta sayısı kısıtlı olan veya tekrarlayan başarısız tüpbebek denemeleri olan çiftlerde etkiliğnin kanıtlandığını belirtiyor.
İlk üretilen cihaz olmasından dolayı kullanıcılar ve tedavi gören hastalar arasında “Embriyoskop” olarak adlandırılan bu sistemler ile hem daha sağlıklı bir embriyo gelişimi sağlanabiliyor, hem de detaylı analizler sonucunda gebelik oluşturma ihtimali en yüksek embriyonun seçilebilmesi ile gebelik oranlarında artışlar elde ediliyor.
Dünyada 2010 yılından itibaren etkin olarak kullanıma sunulan bu cihazların Türkiye’deki ilk ve en yaygın kullanıcısı olan Bahçeci Sağlık Grubu’ndan Embriyoloji Laboratuarı Direktörü Dr. Necati Fındıklı, tüpbebek tedavisi görecek, anne adayı çiftlere bu teknoloji konusunda önemli bilgiler verdi.
Özellikle son 20 yıldır rutin tedavilerde embriyolar üzerinde gözlemleme şansının olmadığı pek çok detay ve bilgiye bu cihazlar sayesinde artık rahatça ulaşabilir olduğunu belirten Dr. Fındıklı, “Elde edilen bilgiler doğrultusunda da tedavide maksimum başarı için gerekli karar ve seçimleri daha doğru alıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonrası bu cihazların özellikle yumurta sayısı kısıtlı olan veya tekrarlayan başarısız tüpbebek denemeleri olan çiftlerde etkin olduklarını görmekteyiz. Ayrıca laboratuar kalitesi, altyapısı ve kalite kontrol sistemlerinin yüksek seviyede olmadığı merkezlerde standart inkübasyon sistemlerine kıyasla başarı oranlarında belirgin bir iyileşme de oluşturabiliyor” dedi.
Embryoskop ile ayrıca embriyoların laboratuar içerisinde mümkün olan en huzurlu şekilde gelişimlerini de sağladığından, laboratuarlarda embriyo gelişimi aşamalarında dış ortamdan kaynaklanabilecek riskleri de en alt düzeye indiriliyor. Böylece hastalar embriyoları neredeyse kendi rahim ortamlarındaymış gibi geliştirilebiliyor.
Tüp bebek tedavi yöntemini uygulayacak hastalara önemli bir detaya veren Dr. Fındıklı, “Bu alanda tanınmış ve teknolojiye ciddi yatırım yapan kurumlar dışında henüz her tüpbebek merkezinde yaygın olarak kullanılmıyor” diyerek seçilecek tüp bebek merkezlerine dikkat edilmesi vurgusu yaptı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.