Bayram Öncesi Uzmanlardan “Şeker” Uyarısı

Bayram Öncesi Uzmanlardan “Şeker” Uyarısı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Güler, Ramazan Bayramı’nda şekerlerden uzak kalmak yerine basit önlemlerle şekerin dişler üze...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Güler, Ramazan Bayramı’nda şekerlerden uzak kalmak yerine basit önlemlerle şekerin dişler üzerindeki etkisinin azaltılabileceğini söyledi.

Şeker tüketiminin dişlere verdiği zarar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Eda Güler, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla da vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Günümüzde şekerlerin çürük yapıcı etkisinin herkes tarafından bilindiğini ifade eden Doç. Dr. Eda Güler, “Glikoz (şekerlemeler, bal, sebzelerde bulunur), früktoz (meyve şekeri), sakkaroz (glikoz ve früktozdan oluşan çay şekeri), laktoz (süt şekeri, süt, dondurma, sütlü muhallebilerde bulunur) karbonhidrat türüdür ve şeker olarak bilinirler. Tüm bu şekerler de dişin çürümesinden sorumlu mikroorganizmalar için temel besin kaynaklarıdır. Bunların içinde de sakkaroz (çay şekeri) ‘en çok çürük yapıcı’ şeker olarak bilinmektedir. Günümüz beslenme stilinde şekerler artık hemen hemen her öğünde önemli yer tutmaktadır. Özellikle çocukluk döneminde rafine, yapışkan, asitli içecek ve şekerli atıştırmalar çocukluk dönemi diş çürüklerine yol açmakta ve ilerleyen yaşlarda çok sayıda dolgulu, eksik diş olarak kendini göstermektedir. Ramazan bayramı gibi şeker ve tatlı tüketiminin arttığı zamanlarda bunlardan uzak kalmak yerine bazı basit önlemlerle şekerin dişler üzerindeki zararını azaltabilmek mümkündür” dedi.

“ŞEKERLİ ATIŞTIRMALARDAN HEMEN SONRA DİŞLER FIRÇALANMAMALI”

Şekerli atıştırmalardan hemen sonra dişlerin fırçalanmaması gerektiğini dile getiren Güler, “Fırçalamak için yaklaşık 40 dakika geçmesi beklenmelidir. Bu süre düşen tükürük ph’ının(asit alkali dengesi) tekrar normal seviyeye dönmesini beklemek içindir. Ancak şekerli atıştırmadan hemen sonra bol su ile ağız çalkalanmalıdır. Diş fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda şekersiz sakız çiğnemek hem tükürük akışını artırarak hem de dişe yapışan besinleri uzaklaştırarak dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Ama unutulmaması gereken şey, sakız çiğnemek asla diş fırçalamanın yerini tutamaz. Yapışkan, uzun süre ağızda kalması gereken şekerler tercih edilmemelidir. Şekerli ve asitli içecekler tüketilirken pipet tercih edilmelidir” diye konuştu.

“PEYNİR, ŞEKERİ AĞIZDAN UZAKLAŞTIRMAYA YARDIMCI OLUR”

Peynir, dişin çürüklere karşı direncini artıran kalsiyum ve fosfat içerdiğini vurgulayan Güler, “Peynir tükürük salgısını artırarak şekeri ağızdan uzaklaştırmaya yardımcı olurken, oluşmuş asidi nötralize eder. Ara öğünlerde peynir tüketilmesi tavsiye edilir. Şeker yerine tatlandırıcı kullanımı tavsiye edilir. Bunlar sentetik veya doğal kaynaklı olabilirler. Ancak bazı sistemik hastalıklar sahip olmak bunların kullanımı açısından riskli olabilmektedir. Doktor tavsiyesi dikkate alınmalıdır. Günde en az iki kez florürlü diş macunu ile dişleri fırçalamak, diş ipi, ara yüz fırçası gibi yardımcılardan faydalanmak sağlıklı dişlere sahip olmanın olmazsa olmazlardır” şeklinde konuştu.

BAYRAM ÖNCESİ UZMANLAR “ŞEKER” UYARISINDA BULUNDU.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.