Boşanma nesilden nesile geçiyor
Acıbadem Adana Hastanesi'nden Psikolog Meriç Mavi, boşanmanın anne babadan çocuklara bir miras gibi taşındığını söyledi.
Psikolog Meriç Mavi, yaptığı açıklamada, ebeveynleri boşanmış çocuklar ve boşanmamış çocukların, istatistiksel verilere göre kendi evliliklerinde de büyük farklar oluşturduğunu belirterek, "Ebeveynleri boşanmış olan çiftlerin yüzde 40'ı eninde sonunda boşanıyor. Ebeveynleri boşanmamış olan çiftlerin yüzde 80'i ise evliliklerini sorunsuz devam ettirirken, yüzde 9'luk bir kısmı boşanmayı doğru buluyor. Kalan yüzde 11'lik dilimi ise evliliklerinde problemler olsa da birlikteliklerini devam ettirenler oluşturuyor" dedi.
EVLİLİKTE KRİTİK SÜREÇ 11. YIL
Evlilikte geçirilen zamanın çiftlerin aile öyküsü kadar önemli olduğunu anlatan Psikolog Mavi, şöyle devam etti:
"Yapılan araştırmalara göre, 0-4 yıl arasındaki evliliklerde, eşlerden her ikisinin ailesinde boşanma varsa boşanma ihtimali yüzde 62 oluyor. 5-10 yıl arasındaki evliliklerde bu oran yüzde 16'ya düşüyor. Evliliğin 10 yılı tamamlaması boşanma oranlarının değişimi açısından büyük önem taşıyor. Evliliklerin kırılma yılları olarak da bilinen 10 ve 11. yılın bitiminde eşler boşanma ihtimalini ilk yıllara nazaran daha az düşünüyor. Sağlıklı bir evliliği, tamamlanan yıllara göre değerlendirmek her ne kadar çok doğru olmasa da istatistikler annesi ve babası boşanmış bireylerin evliliklerinde sorunların daha fazla oluşabileceğini ve çözüm üretmekte sıkıntılar olabileceğini gösteriyor."
YAŞI KAÇ OLURSA OLSUN ETKİLENİYOR
Çiftlerin, boşanacakları konusundan çocuklarını haberdar ederken hem şu an, hem de ileride yaşanacakları da dikkate almaları gerektiğini anlatan Psikolog Mavi, "Oluşabilecek zararı en aza indirmek için çiftler doğru bir karar verdiklerinden tam olarak emin olmalı" dedi.
Psikolog Meriç Mavi, tartışmalar sırasında ağızdan bir anda çıkan boşanmayla ilgili sözcüklerin çocukların "Her an hayatım değişebilir" korkusuyla daha sık karşılaşmasına neden olabileceğini kaydetti. Mavi, "Eğer boşanma gerçekleşecekse çocuğa bunun nedenleri ve daha sonrasında hayatından hiçbir maddi ya da manevi desteğin eksilmeyeceği iyice anlatılmalı. Kişiler, eşleri ile hayatının kalan kısmını geçirmek istemeyebiliyor. Fakat ortak bir kararla yapılan çocuklara yine ortak bir şekilde bakılması gerekiyor" diye konuştu. Mavi, büyük çocukların boşanma sürecini çok daha kolay geçireceği algısının da yanlış olduğunu belirtti.
ÇOCUKLARLA AÇIK VE NET KONUŞULMALI
Bütün kararlarda çocukların fikirlerinin alınması gerektiğini anlatan Psikolog Mavi, şunları kaydetti:
"Çocuğun ebeveynlerine olan saygılarını yitirmemeleri için çiftlerinde boşanma sürecinde birbirlerine olan saygılarının devam etmesi gerekiyor. Çocuk, her ne olursa olsun ebeveynleri için en ayrıcalıklı kişi olmalı. Çocuk, merak ettiklerini ebeveynlerinden öğrenemediği takdirde başkalarından öğrenmeye çalışıyor. Olası yanlış bilgilerle hareket eden çocuk, anne ve babasına karşı savunma mekanizması geliştirmeye ve öfkesini gizleyememeye başlıyor. Bu nedenle çocuğu doğru bilgilerle bilinçlendirmek onun gelişimi için oldukça önemli."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.