Botoksla Koltuk Altındaki Aşırı Terlemeye Son
Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nazi Bayçın, koltuk altındaki aşırı terleme için kullanılabilecek en etkili yöntemlerden birinin ’botoks ile koltuk altı terleme tedavisi’ olduğunu söyledi.
Botoks uygulamalarının iyi sonuç verdiği alanlardan biri olan aşırı terleme alanında Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nazi Bayçın önemli bilgiler aktardı. Koltuk altındaki aşırı terleme ve bunun botoks ile tedavisi konusunda açıklamalarda bulunan Opr. Dr. Nazmi Bayçın, “Tıbbi literatürde aşırı terleme hiperhidrosis olarak geçmektedir. Ülkemizde ve dünya genelinde de birçok insan aşırı terleme sorunundan oldukça sıkıntılı durumlar yaşıyorlar. Aşırı terleme vücudun her yerinde ya da aynı oranda olmuyor. Genellikle aşırı terleme koltuk altı, ayak, ayak tabanı ve avuç içinde yoğun olarak görülmektedir. Koltuk altları aşırı terleyen insanlar günlük ve sosyal hayatlarında bundan dolayı ciddi sorunlar yaşıyorlar. Koltuk altlarında oluşan görüntü ve terle birlikte ortaya çıkan koku nedeniyle birçok insan birçok sosyal organizasyonda çok fazla bulunmak istemiyor. Koltuk altındaki aşırı terleme için kullanılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesi ise botoks ile koltuk altı terleme tedavisidir” dedi.
BOTOKS İLE TERLEME NASIL DURDURULUYOR?
Botoksun vücut üzerindeki etkisi ve terlemeyi nasıl durdurduğu ile ilgili olarak Opr. Dr. Nazmi Bayçın, “Tüm vücudumuzun ana kontrol merkezi beyindir. Yani herhangi bir hareketi gerçekleştirmek istediğimizde beynimizden gönderilen hareket komutları sinirlerimiz vasıtasıyla kaslara iletilirler. Tabi bu hareket emirleri öncelikle beynin hücreleri olan nöronlardan geçerek sinirlere ulaşırlar. Vücudumuzdaki ter bezlerine de komutlar aynı çalışma mekanizması ile gelir. Yani sinir sisteminden ulaşan komutlarla çalışırlar. Botoks adı verilen nörotoksin formundaki ilaç ise sinir uçlarında iletişimin gerçekleşmesini sağlayan moleküllerin salgılanmasına engel olur. Böylece sinirler ve onların kontrol ettiği organlar arasındaki iletişim kesilmiş olur. Sinirlerde yer alan alıcıların herhangi bir komutu almalarını önlemiş olur. Bu durumda da ter bezlerine beyinden ter üretmesi için gönderilen komutlar ulaşmaz. Tabi bu durumda da terleme gerçekleşmemiş olur. Ter bezleri ter üretmediği için de aşırı koltuk altı terleme sorununuz ortadan kalkmış olur” diye konuştu.
AŞIRI TERLEMEYE KARŞI BOTOKS UYGULAMASININ ETKİSİ NE KADAR SÜRER?
Opr. Dr. Nazmi Bayçın, aşırı terlemeye karşı yapılan botoks uygulamalarının etkisi ile ilgili olarak, “Botoks gerçekten bir nörotoksin türevidir. Clostridium botulinum adı verilen bir anaerobik bakterinin salgıladığı toksin, laboratuar şartlarında işlenir ve tedavi edici bir forma dönüştürülür. Buna da botoks adı verilmektedir. Botoks maddesi sadece uygulamanın yapıldığı bölgede etki gösterir ve bu bölgenin dışına etki etmez. Ayrıca bugüne kadar tespit edilen alerjik bir etkisi de yoktur. Botoks uygulaması aşırı terlemeye karşı yapıldığında etki ettiği süre oldukça uzundur. Bu etki süresinin kimi hastalarda 11 aya kadar çıktığına şahit oluyoruz. Tabi her insanda bu kadar uzun sürmeyebiliyor. Botoks ile aşırı terleme uygulamasının etkisi azaldığı ya da geçtiği zaman tekrar hiçbir sakınca olmadan yineleyebiliyoruz. Hiçbir yan etkisi olmadan insanlar da aşırı terleme sorunlarından kurtulmuş oluyorlar” açıklamasını yaptı.
BOTOKS TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANAMAZ?
Botoks uygulamasının kimlerde gerçekleştirilmemesi gerektiği konusunda ise Dr. Nazmi Bayçın şu bilgileri verdi:
“Botoks halk arasında tam olarak bilinmese de bir ilaç ve nörotoksin türevidir. Bu nedenle hamile bayanlarda ve emzikli annelerde kullanılmamalıdır. Uygulanması durumunda ise ciddi problemler meydana gelebilir. Bu sebeple bebeğini emziren anneler ve hamile kadınlarda kullanılmaması gerekir.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.