Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ede’den, Kalp Hastalarına Sıcak Uyarısı

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ede’den, Kalp Hastalarına Sıcak Uyarısı
Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ede, aşırı sıcaklarda kronik kalp hastalığı, hipertansiyon, şeker hastası ve kronik böbrek yetmezl...

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ede, aşırı sıcaklarda kronik kalp hastalığı, hipertansiyon, şeker hastası ve kronik böbrek yetmezliği olan kişilerin güneş ışınlarının dik yansıdığı saatler olan 10.00 ila 16.00 arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Son günlerde yaşanan aşırı sıcakların özelikle kalp hastalığı, hipertansiyon ve şeker hastalığı olan kişilerin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ede, “Bu tür hastalıkları olan vatandaşlarımızın özellikle güneş ışınlarının dünyaya dik geldiği saatler 10:00 ile 16:00 arasında dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Mecburen çıkmaları gerekiyorsa o zaman da kendilerini şapka ve şemsiye gibi koruyucularla kendilerini güneş ışınlarından korumalarını, gölgelik alanları tercih etmelerini istiyoruz” dedi.

Hava sıcaklarının artmasıyla birlikte insan vücudunda sıvı kaybının da arttığına değinen Yrd. Doç. Dr. Ede, “Havaların sıcak olması nedeni ile terleme yoluyla hastalar çok yoğun sıvı kaybına uğrayacağından bu sıvı kaybı özellikle böbrek yetmezliği ve kronik kalp hastaları açısından önemlidir. Bu sebeple hastalarımızın bol sıvı tüketmelerini öneriyoruz. Vücutlarının zinde kalması için bol sebze meyve tüketilmelerini tavsiye ediyoruz. Kalp ve tansiyon hastaları için spor tedavinin bir parçası bu hastalarımızda haftanın en az beş günü günde en az 30 dakika spor yapmalarını öneriyoruz. Bu sporu da havanın sıcak saatinde değil de sabahın serinliğinde veya akşama doğru gerçekleştirmlerini tavsiye ediyoruz. Sıcak çarpması şeklinde yoğun sıvı kaybı ve vücut kor ateşinin yükselmesinden dolayı derin hipertansiyon ile birlikte hastaların kalp krizi geçirme riskleri artabilir. Bundan korunmak için sıcak saatlerde dışarı çıkılmayacak ve bol sıvı tüketilecek” diye konuştu.

Aşırı sıcaklarda açık havada çalışın sağlıklı insanlar için de önerilerde bulunan Yrd. Doç Dr. Ede, “Tarlada çalışan işçiler veya açık havada güneş altında çalışmak zorunda kalan insanlarımız bulunuyor. Bu vatandaşlarımızda, işverenleriyle görüşerek bu günlerde işlerine daha erken başlayıp sıcaklığın fazla olduğu saatlerde dinlenmeleri veya aşırı su kaybına karşı suya kısa sürede ulaşacakları bir şekilde tedbir alarak, terleme ile kaybettikleri sıvıyı tekrar içerek vücudun sıvı dengesini korumalarını öneriyoruz. Yine yaşlı ve çocukların da hava sıcaklığının en fazla olduğu saatlerde yine dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.