Ceviz; kiraz, ahududu ve yeşil çayla tüketildiğinde...

Ceviz; kiraz, ahududu ve yeşil çayla tüketildiğinde...
Journal of Nutrition dergisinde yakın zamanda yayımlanan bir çalışma, özellikle diğer tam gıdalarla birlikte tüketildiğinde cevizin enflamasyon (yangı)...

Journal of Nutrition dergisinde yakın zamanda yayımlanan bir çalışma, özellikle diğer tam gıdalarla birlikte tüketildiğinde cevizin enflamasyon (yangı) ve metabolizma üzerinde faydalı etkiler sağlayabileceğini ortaya koydu. Ceviz; kiraz, ahududu ve yeşil çayla birlikte tüketildiğinde bu faydalar daha da artıyor.

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Dr. Neil Syay'in öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmada, cevizin sağlık açısından potansiyel faydalarını ölçmek amacıyla tipik bir Batı tarzı diyette diğer çeşitli tam gıdalarla birlikte tüketimi değerlendirildi. Farelere insan eşdeğeri düşük yağ veya yüksek yağ içerikli bir diyetle birlikte ağırlığa göre yüzde 8.6 ceviz ilave edilen yüksek yağ içerikli diyet verildi. Diğer gruplara ise ikinci bir tam gıdayla birlikte ceviz diyeti verildi. Çalışmanın sonuçları, cevizin en iyi kombinasyonunun kiraz, ahududu veya yeşil çayla olduğunu gösterdi.

10 hafta sonra ceviz grubu, yüksek yağ içerikli diyet alan kontrol grubuna göre belirgin biçimde daha sağlıklıydı. Yüksek yağ içerikli diyetle beslenen farelerle karşılaştırıldığında, diğer tam gıdalarla birlikte cevizle beslenen farelerde karaciğer yağ konsantrasyonları azaldı. Çalışmada ayrıca cevize ikinci bir tam gıdanın eklenmesi sonucunda metabolit ve gen ekspresyonu düzeylerinde ve diğer fizyolojik parametrelerde başka değişikliklerin meydana geldiği ve bunun da enflamasyon ve metabolizma üzerinde faydalı etkiler oluşturduğu tespit edildi.

Dr. Shay, "Münferit gıdalar veya belirli besin öğelerinin etkileri hakkında çok fazla araştırma yapılmış olsa da, insanlar sadece bir şeyi veya bir besin öğesini tek başına tüketmiyor, farklı gıdaları birlikte tüketiyoruz. Bu çalışmada, farklı tam gıdaların birlikte tüketildiğinde Batı tipi beslenmede potansiyel olarak nasıl pozitif bir etki yarattığı araştırıldı" dedi.

Dr. Shay, bu önemli değişikliklerin tipik tüketim miktarlarında, yani her gıdadan günde sadece 1.5 porsiyon tüketildiğinde ortaya çıktığının unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu çalışmanın sonuçlarının dengeli bir beslenmede cevizin tam gıda olarak rolünü teyit ettiğini dile getiren California Walnut Commission (CWC) CEO'su Dennis A Balint ise, "CWC, cevizin istisnai faydaları konusunda daha güçlü kanıtların elde edilmesi amacıyla sağlık araştırmalarına yatırım yapmaya devam edecek" dedi. Şu ana kadar CWC'nin desteklediği araştırmalar sonucunda hakemli dergilerde 100'den fazla çalışma yayımlandı.

Tam gıda olarak cevizin beslenmedeki faydalı rolünün doğrulanması gerekiyor. Kaliforniya cevizi, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzına katkı sağlayan hayati besin öğeleri içeriyor. Ceviz, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu ve diyetle alınması gereken bitki bazlı omega-3 yağ asidi olan alfa linolenik asidi önemli miktarda barından tek kabuklu kuruyemiş. Ceviz lif, protein ve potasyum gibi besin bileşenleri içeren güç deposu.

Ceviz; kiraz, ahududu ve yeşil çayla tüketildiğinde...

Ceviz; kiraz, ahududu ve yeşil çayla tüketildiğinde...

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.