Çocukların Çok Sevdiği Oyun Parklarına Dikkat
İstanbul Rumeli Üniversitesi Kurucu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Kent mobilyaları ve çocuk parklarında kullanılan malzemeler sosyal sorumluluğumuz altında olmalıdır” dedi.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Kurucu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Özyaral hızla değişen, gelişen, küreselleşen ve kentleşen dünyada sokak mobilyaları olarak bilinen kent mobilyaları arasında yer alan çocuk parklarının çok önemli olduğunu söyledi. Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Parklarda yer alan kitle oyuncaklarında her geçen gün yeni üretilen bazı malzemelerin yer aldığını görmekteyiz. Bu ürünlerin yapımında kullanılan malzemeler acaba gerçekten halk sağlığı adına uygun mu? Bu soruyu kendimize, etrafımıza, yöneticilere ve elbette üreticilere soruyor muyuz” şeklinde konuştu.
Konuya halk sağlığı açısından dikkat çeken Doç. Dr. Özyaral çocukların güzel vakit geçirdiği, parklarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Günümüzde malzemelerin sağlamlığı kadar halk sağlığı açısından tehdit oluşturmayan ürünlerin tercih edilmesi hususu öne çıkmaktadır. Ahşap-plastik karışımı ürünlerde kuru ahşap malzeme kısmı ürünün yüzde 55’lik kısmı kadardır. Geri kalanlar ise epoksi, fenol, termoplastik (PE-polietilen, PP polipropilen, PVC-polivinilkarbon, PS-polistiren) malzemelerin karıştırılması ile elde edilen bir üründür. Çocuklar için hazırlanan parklarda yer alan ’Eko oyuncaklar’ olarak tanımlanan çevre dostu ekipmanlar arasında spiral, tüp ve düz kaydıraklar kullanılmaktadır. Bu grup oyuncaklar EN 1176 standartları gözetilerek tasarlanmalı ve üretilmelidir. EN 1176 standardına uyum sağlamayan plastik ürünlere oyun alanlarında yer verilmemelidir. Parklarda ayrıca doğal ürün olarak hazırlanmış tırmanma merdivenleri, komando halkaları, salıncaklar ve köprü ürünlerde yer alır. Ürünlerin tamamının ahşap, keten ip vb. doğal malzeme olmasına özen gösterilmelidir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde çocuk oyun park donanımları ile bunların uygulamasına ilişkin güvenlik ve tedbir yönergelerini düzenleyen iki adet temel standart yer almaktadır. Bunlardan ‘oyun parkı malzeme ve donanımları’ için EN 1176 ve bu ‘oyun alanların kurulacağı zemin’ için ise EN 1177 bulunmaktadır. Ülkemizde TSE (Türk Standartları Enstitüsü) bu iki ayrı yönergeyi birleştirmiş ve TS EN 1176 olarak belirtmiştir. Oyun parklarında yer alan tüm ürünlerin ve yer döşemelerinin bu şekilde olması gerekmektedir. Bazı AVM’lerde yer alan bir takım ürünler ile yere konulan minderler vb. ürünler ile fileler içerisinde yer alan top küreler bu kurallara uyum göstermediği takdirde yasaklanmalıdır. Belediyelerin oyun parklarının dışında yer alan tüm özel oyun alanlarında sertifikaların bulundurulması ve kontrollerinin yapılması gerekir. Oyun alanlarında anne babaların görebileceği yerlerde kullanılan ürünlerin sertifikaları mutlaka sergilenmeli, anne babalar da bu belgeleri görmek istemelidir” ifadelerini kullandı.
Çocuklarımızın bu tür zararlardan uzak büyüyebileceği ortamların oluşturulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “İmalatta kullanılan herhangi bir şekilde CE belgesi, yeşil sertifikası bulunmayan ve TS EN 1176 belgesine sahip olmayan ürünler sağlığımızı tehdit altında bulundurur. Üretimde yer alan bu plastiklerin türevleri uzun süreli temasta ciltte alerjik etkiler yapabilmektedir. Doğrudan ahşap malzeme ile sertifikalı katkısız üretilen bir takım plastik oyuncaklar hariç diğerleri için dikkatli davranılması gerekir. Bir takım renkli toplardan oluşan ağ içerisine yerleştirilen küreler arasında hoplayan zıplayan çocuklarımız herhangi bir zehirli madde ya da uçucu organik bileşik salgılayan ürün ile temas etmeseler dahi sürekli olarak böyle bir alanda kapalı kaldıkları için üzerilerinde ciddi anlamda elektrik yüklemesi olacaktır. Bu nedenle çocuklarımızın bu tür zararlardan uzak büyüyebileceği ortamlar oluşturmalısınız. Yapımında kullanılan bu zararları maddelerin yol açtığı rahatsızlıkları önlemek için, çocuklarınızı bu tür oyuncaklardan uzak tutmalı hatta hediye seçiminde bile bu maddelerin içerdiği oyuncakları tercih etmemeliyiz. Oyuncak kullanımında bambu, ahşap vb. doğal malzemelerden yapılan organik ürünleri tercih etmeli ya da toksin maddesi bulundurmayan plastik oyuncaklar tercih etmeliyiz. Sağlıklı bir gelecek için çocuklarımızın doğada belediyelerimiz tarafından tanzim edilen ve doğal alanlarda oynamalarını sağlamalıyız” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.