Defne Samyeli: Kanser yenilmesi güç bir hastalık değil
Kanser Haftası kapsamında "Farkındayız Kansere Karşı Yanınızdayız" sloganıyla düzenlenen etkinlikte, sanatçı ve oyuncu Defne Samyeli üniversiteli öğrencilerle buluştu.
Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen Kanser Haftası etkinlikleri, kanser hakkında farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda düzenlenen etkinliklerden birinin ev sahipliğini de İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi yaptı. "Farkındayız Kansere Karşı Yanınızdayız" sloganıyla gerçekleşen etkinliğin konuşmacıları, sanatçı ve oyuncu Defne Samyeli ile İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan'dı. Kanserden korunmanın yolları ile erken tanı için bilinmesi gerekenleri Doç. Dr. Berrin Pehlivan anlatırken, Defne Samyeli kişinin kanserle mücadelesinde olumlu düşünmenin önemine değindi.
'KANSER YENİLMESİ GÜÇ BİR HASTALIK DEĞİL'
Etkinlik öncesi verdiği röportajda kendisinin de kansere teğet geçmiş biri olduğunu söyleyen Defne Samyeli, "Kansere, yenilmesi çok güç, amansız, canavar bir hastalık gibi değil, sadece hayatımızda küçük bir engelmiş gibi bakmak gerekiyor. Eğer vücudumuzla yeterince bağlantı halinde olursak, onun bize ne anlatmak istediğini vaktinde tespit edebilirsek her şey daha kolay olacaktır. Biz genellikle bunu yapmıyoruz. Başımız ağrıdığı zaman ilaç alıp başımızın ağrısı unutmaya çalışıyoruz, omzumuzda bir ağrı olduğu zaman geçip gider diyoruz. Oysa ki vücudumuz bize bir şeyler anlatmak istiyor. Bedenimizdeki değişiklikleri daha iyi tartıp, vaktinde hareket edebilirsek hiçbir şey yenilmez değildir. Kanser de bu hastalıklardan sadece bir tanesi. Esas amacımız hem bu anlamda farkındalığı yaymak hem de şu anda bu hastalıktan muzdarip olan, morali bozuk, kendisini kötü hisseden, sevdiklerinden ayrılma korkusu yaşayanlara moral kazandırmaya çalışmak" diye konuştu.
'KANSER HASTALIĞININ BÜYÜK KISMI ÇEVRESEL FAKTÖRLERE BAĞLI'
Kanserin, kalp-damar hastalıklarının ardından dünyada ve Türkiye'de en önemli ölüm sebebi olduğunu vurgulayan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan, "Çoğu insan kanserin kalıtımsal bir hastalık olduğuna inanıyor ve aileden kişiye geçtiğini düşünüyor. Oysa kanserin sadece yüzde 10-15'i kalıtsal sebeplere bağlı geri kalanı ise başta sigara ve dengesiz beslenme olmak üzere çevresel sebeplerle ilgili" dedi.
'KANSER HAKKINDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK ÇOK ÖNEMLİ'
Kanserin bu faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun da altını çizen Pehlivan, "Kanser, oluşması çok komplike ve mekanizması çok karışık bir hastalık. Ancak buna karşın önlenmesi kolay. Bu noktada kanser konusunda farkındalık oluşturabilmek, bilgilendirmek, bilinçli olmak çok önemli. Bu amaçla da 1-7 Nisan tarihleri arasındaki hafta Kanser Haftası olarak kutlanıyor. Bu hafta içerisinde çok sayıda bilinçlendirme ve bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Şu andaki etkinlikte de amacımız üniversite öğrencilerini, halkı bu konularda bilinçlendirmek. Çünkü kanser önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalık. Ama bütün bunlardan önce kanseri tamamen önleyebilmek çok önemli" diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.