Diyabet Hastalarına "Yayla" Tavsiyesi

Diyabet Hastalarına Yayla Tavsiyesi
Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, "Diyabet hastaları, tatilleri için çok fazla sıcak ve nemin olduğu kıyılar yerine, daha az nem ve daha bol oksijenin olduğu yayla turizmini ve kültür turizm...

Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, "Diyabet hastaları, tatilleri için çok fazla sıcak ve nemin olduğu kıyılar yerine, daha az nem ve daha bol oksijenin olduğu yayla turizmini ve kültür turizmini tercih etmelidirler" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, yaz ayında özellikle tatilde olan diyabet yani şeker hastaları için dikkate almaları için A’dan Z’ye uyarılarda bulundu.

“Güneşin kendini bolca gösterdiği, bu yıl aşırı sıcak geçen yaz mevsimi, diyabet hastaları için birçok gizli tuzak oluşturabilir” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem, "Hava sıcaklığının artması, günlerin uzaması ve aktivite artışı nedeniyle vücudumuzun sıvı kaybı kış aylarına göre hemen hemen iki kat çıkar. Bu gerek terleme gerekse buharlaşma yolu ile olur ve sıvı kaybı ile birlikte vücudumuzun tuz dengesinde de bozulmalar görülebilir. Bu bozukluklar; halsizlik, fenalık hissi, kas ağrıları, kramplar hatta kalpte ritim bozukluklarına dahi neden olabilir” diye konuştu.

“AÇ KALMAYIN VE RAHAT AYAKKABI GİYİN”

Dr. Erdem şu bilgileri verdi: “Bunun için diyabet hastalarının sıvı alımlarını mümkün olduğunca arttırmaları ve beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekir. Uzun süre aç kalmamalı bir kerede çok fazla yemek yememelidirler. Önemli bir konu da yazın çorapsız ayakkabı ve terlik giyme alışkanlığıdır. Rahat kesimli, ortopedik tabanlı, iç astarlı ayakkabı ve yumuşak sıkmayan çorap giymek ayakları her gün yıkayıp, herhangi bir yara ya da renk değişikliği var mı diye kontrol etmek gerekir. Kumsalda ayaklarının yanmaması için güneşlenirken üstünü tülbentle örtmek gerekir.”

“DONDURMADAN UZAK DURUN, YAYLAYA ÇIKIN”

Yaz aylarında kalorisi ve şeker düzeyi yüksek olan; çilek, kiraz kavun ve diğer tüm meyvelerin, ana ve ara öğünlerde kalori değerleri göz önüne alınarak doktor tavsiyesine göre tüketilmesi gerektiğine işaret eden Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, “Dondurma da kan şekeri ayarını bozan yiyeceklerden biridir. Diyabet hastaları, tatilleri için çok fazla sıcak ve nemin olduğu kıyılar yerine, daha az nem ve daha bol oksijenin olduğu yayla turizmini ve kültür turizmini tercih etmelidirler. Ayrıca 24 saat yiyecek servisi olan açık büfe kahvaltı ve yemek veren tatil tesislere de çok dikkat edip, gerekirse durumlarına uygun mönü hazırlanmasını sağlamalıdırlar” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.