Diz Ağrısı Yaşamınızı Etkiliyorsa Protezden Korkmayın

Diz Ağrısı Yaşamınızı Etkiliyorsa Protezden Korkmayın
Medicana International Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Derviş Güner, hastanın yaşam kalitesini ileri derecede etkileyen ağrılarda diz protezi ameliyatından korkulmaması ger...

Medicana International Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Derviş Güner, hastanın yaşam kalitesini ileri derecede etkileyen ağrılarda diz protezi ameliyatından korkulmaması gerektiğini söyledi.

Özellikle orta yaş ve kilo alımıyla dizlerde oluşan kireçlenmenin getirdiği ağrılar, günlük hayatta çok sayıda kişinin sorunu haline geldi. Aktivite ile ortaya çıkan ağrı, sertlik, eklemde şişlik ve ısı artışı kireçlenmenin belirtileri arasında yer alıyor. Medicana International Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Derviş Güner, dizinde kireçlenme sorunu bulunan hastaların tümü için diz protezi ameliyatının uygun olmadığını belirterek, “Ameliyat kararında en önemli unsur, hastanın aktivitelerini kısıtlayan ve yaşam kalitesini azaltan ağrının varlığıdır" dedi.

Güner, diz protezi ameliyatının ağrının cerrahi dışı yöntemlerle kontrolü sağlanamadığı ve hastanın yaşam kalitesini ileri derecede etkilediği zaman yapılmasını önerdi. "Artrit" rahatsızlığının "eklemin mikropsuz iltihabı" anlamına geldiğini, hastalığın ilerleyen dönemlerinde diz eklem kıkırdağının aşınma ile zamanla tamamen yok olarak kemiğin açığa çıktığını söyleyen Güner şöyle devam etti:

"Diz ekleminde aşınmanın, kireçlenmenin gelişmesi birden çok faktöre bağlıdır. Bunlar genetik faktörler, geçirilmiş eski diz çevresi kırıkları, mesleki faktörler, geçirilmiş eklem enfeksiyonu, romatoid artrit, gut ve sedef hastalığı gibi eklemleri tutan hastalıklardır. Diz ekleminin kireçlenmesi, tipik olarak 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Kilolu insanlarda daha sık görülür. Genetik yatkınlık da söz konusudur. Kilo kaybı ile şikayetlerde azalma izlenir."

Op. Dr. Güner, rahatsızlığın belirtileri olarak ise aktivite ile ortaya çıkan ağrı, kısıtlı eklem hareket açıklığı, dizde sertlik, eklemde şişlik ve ısı artışı ile eklemde deformasyonu saydı. Diz protezi ameliyatı hakkında bilgi veren Güner, şunları kaydetti:

"Ameliyatta harap olmuş kıkırdak eklem yüzeyi tamamen çıkartılır, total diz protezi adı verilen metal ve yüksek dayanıklılıkta plastikten yapılmış komponentler dize yerleştirilir. Ameliyat genellikle sadece bacakların belden yapılan iğne ile uyuşturulması şeklinde anestezi tekniği uygulanarak yapılmaktadır. Ameliyat sonrası beldeki katatere takılan bir cihaz ile hastanın hiç ağrı hissetmemesi sağlanır. Ameliyatın ertesi sabahı pansuman yapılıp hasta ayağa kaldırılır ve ameliyatlı bacağının üzerine tam yük vererek yürütülür. Hastanede kalış süresi ortalama üç gündür. Ameliyat sonrası herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.