Erken Teşhis Edilemeyen Prostat Kansere Neden Oluyor

Erken Teşhis Edilemeyen Prostat Kansere Neden Oluyor
Tokat Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Muzaffer Baş, erken teşhis edilmeyen prostat hastalığının, yaşam kalitesini düşüren, kansere çevirdiğinde ise ameliyatın dahi çözüm olmadığı bir hastalık olduğunu...

Tokat Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Muzaffer Baş, erken teşhis edilmeyen prostat hastalığının, yaşam kalitesini düşüren, kansere çevirdiğinde ise ameliyatın dahi çözüm olmadığı bir hastalık olduğunu söyledi.

Uzmanlar özellikle belirli bir yaştan sonra erkeklerde çok fazla görünen prostat hastalığında erken teşhis önemli olduğuna dikkat çekiyor. Tokat Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Muzaffer Baş, prostatın erken teşhisinde tedavinin çok kolay olduğunu kaydetti. Baş, ailesinde prostat görünen erkek hastaların 40 yaşından sonra, ailesinde prostat görünmeyen hastaların ise 50 yaşından sonra düzenli olarak prostat kontrolü yaptırması gerektiğini söyledi. Erken teşhis edilmeyen prostat hastalığının, yaşam kalitesini düşüren, kansere çevirdiğinde ise ameliyatın dahi çözüm olmadığı bir hastalık olduğunu ifade eden Baş, "Prostatta iki türlü şikayet vardır. Bir, prostatın tıkanmasına bağlı, yolun tıkanmasına bağlı oluşan şikayetler vardır, bir de idrar torbasında yapmış olduğu tahrişe bağlı oluşan şikayetler vardır. İşte tıkanmaya bağlı şikayetleri, hastanın idrarını yaparken kesik kesik yapması, idrarın kanında azalma olması, torbayı yeteri kadar boşaltamama hissinin oluşması, idrarı yaptıktan sonra damlama hissinin oluşması şeklinde şikayetler sayabiliriz. Bir de idrar torbasında yaptığı değişiklere bağlı oluşan şikayetler vardır ki; bunlar sık tuvalete gitme, gece sık tuvalete gider. Aniden işeme hissi oluşmaktadır. İdrar kaçırması oluşabilmektedir, idrar yaparken yanma ağrı şeklinde şikayetler oluşabilmektedir" dedi.

40 yaşından itibaren, özellikle hastanın geçmişinde, ailesinde prostat hastalığı varsa, PSA tahlili yaptırması gerektiğini ifade eden Baş, “6 ayda bir ya da yılda bir. Ama ailesinde böyle bir şikayeti olmayan hastalar da 50 yaşından sonra yılda bir PSA tahlilini yaptırmaları gerekmektedir. Erken tanı bunun için önemlidir. Hastanın erken tanıda tabi ki şikayetlerini erken gelip de hasta şikayetlerine göre tedavi verirsek, ileri ki zamanlarda oluşabilecek idrar torbasındaki problemler oluşmaz. Böyle tedavi olmayan hastalar da zamanla böbrek yetmezliği yaşayabilmektedir. Geç kalındığı zaman ameliyat olsa dahi şikayetleri geçmemektedir, devam etmektedir. Onun için de erkenden fark edilirse hastalık tedavi olmasını sağlamış oluruz” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.