"Gizli Kalp Yoktur, Tespit Edilememiş Kalp Hastalığı Vardır"

Gizli Kalp Yoktur, Tespit Edilememiş Kalp Hastalığı Vardır
MedicalPark Antalya Kalp Hastanesi uzman hekimleri kalp cerrahisindeki güncel tedavi yöntemlerini masaya yatırdı. MedicalPark Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, gizli kalp hast...

MedicalPark Antalya Kalp Hastanesi uzman hekimleri kalp cerrahisindeki güncel tedavi yöntemlerini masaya yatırdı. MedicalPark Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, gizli kalp hastalığının olmadığını, tespit edilememiş kalp hastalığının olduğunu söyledi.

MedicalPark Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, Kardiyoloji Bölüm Başkanı Mehmet Kabukçu, Op. Dr. İlker Tekin, Op. Dr. Şahin Kapan, Uzm. Dr. Refik Karakaya ve Uzm. Dr. Atakan Yanıkoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen toplantıda kalp sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler ve kalp cerrahisindeki son tedavi yöntemleri ve gelişmeler paylaşıldı.

“4 KİŞİDEN BİRİ HASTALIĞINI BİLMEDEN ÖLÜYOR”

Koroner kalp hastalığına bağlı ölümler dünya da birinci sırada olduğunu ifade eden MedicalPark Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “,Nüfusu bize yakın ülkelerde bu oranın binde 10 ile 40 arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 1 milyon kişinin kalp hastalıkları nedeniyle hastanelere başvurdu. Bunlardan 150 bini yatarak tedavi oldu, 60 bin kişiye de koroner bypass yapıldı. Bu hastalıkları taşıyan kişilerden dörtte biri bu hastalığı bilmeksizin ani ölümlerle karşılaşıyor. Bu ameliyatların yüzde 50’si özel, yüzde 32’si devlet hastanelerinde yapılıyor. Yıllık karşılaştığımız hasta sayısı, yaklaşık olarak ameliyat gerektiren hastalar 2 bin-3 bin civarında. Bizim bölgemizde kalp yetmezliği sık görülen bir durum. Kalp yetmezliğini hakkında halkın bilgisi olmadığı için sık rastlıyoruz. Hastaların 95’i ameliyat seviyesine gelmeden tedavi edilebilir. Kanser kadar kötü bir hastalıktır” dedi.

“GİZLİ KALP KADINLARDAN ÇOK ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR”

Gizli kalp hastalığının erkelerde görülme sıklığının kadınlardan fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Okutan, riskin erkeklerde yüzde 65, kadınlarda yüzde 35 oranında olduğunu belirtti. Okutan, “Gizli kalp, ölüm sebebi otopsi ile belirleniyor. Bir hastanın kalp hastası olması için riskleri olsa da dikkat almadığı için tedaviye yanaşmıyor. Kalp damar hastalıklarının riskini azaltmak için ilk önce genetik faktörlere bakacağız. Yaş ve sigara kullanımı da kalp hastalığını tetikliyor. Gizli kalp olarak ölen hastaların çoğunun bu nedenler doğrultusunda öldüğünü görüyoruz. Gizli kalp değil tespit edilememiş kalp. Erkeklerde 30’lu yaşlarda kadınlarda 40’tan sonrası risklidir. Erkekler yüzde 65, kadınlar 35 oranında risk taşıyor. Kadınlar menopoza kadar rahat. Sonrasında risk başlıyor. Egzersiz ve hareketsiz yaşam bu yaş sınırını aşağı çekiyor. Hazır gıdalarında yaygınlaşması koroner kalp hastalığını tetikliyor” şeklinde konuştu.

“SICAK HAVA KALP HASTALIKLARI İÇİN RİSK FAKTÖRÜ”

Sıcak havanın kalp hastalıkları için risk faktörü olduğunu da dile getiren Okutan konuşmasını şöyle tamamladı:

“Sıcakta hastanın fark edemediği bir sıvı kaybı olabiliyor. Eğer hastanın da sınırda bir kalp hastalığı varsa, idrar söktürücüler kullanıyorsa, tansiyon ilacı da kullanıyorsa, bu hastalar risk altında olabiliyor. Zaman zaman yaz aylarında bu hastalar hastanelere yatabiliyor. Bazı sınırda olan hastalar için bu durum ölümcül bile olabiliyor. Bizim dikkat etmemiz gereken durum hastanın kalp yetmezliği var mı? Kullandığı ilaçlar neler? Sıvı tüketiminin nasıl olduğunu mutlaka hekiminden öğrenmek zorunda olduğudur.”

“KALP HASTALIKLARI CİNSEL HAYATA ENGEL DEĞİL”

Kalp ameliyatı olanların ve kalp hastalarının dikkat etmesi gerektiği durumlar hakkında bilgiler veren Op. Dr. İlker Tekin ise, “Kalp ameliyatı olan bir kişi yarasının iyileşme durumuna göre 10 gün sonra taburcu edilir. Hasta, 6 hafta sonra normal yaşantısına dönebilir. İlk 1.5 ay diyet kısıtlaması yapmıyoruz ama ondan sonra kırmızı etten uzak durmalı, beyaz et tüketmeleri gerekiyor. Katı yağlardan uzak durmaları, mısır özü ve ayçiçeği yağı kullanmalarını, günde 1-1.5 litre su tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Hastaların en çok merak ettikleri konulardan birisi de cinsel yaşamları. Kalp ameliyatı olan bir kişi 6 hafta sonra normal cinsel hayatını sürdürebilir ancak cinsel içerikli haplar için mutlaka hekime danışmaları gerekir” dedi.

MEDİCALPARK ANTALYA KALP HASTANESİ DOKTORLARI, KALP HASTALIĞININ TEDAVİLERİ KONUSUNDA BİLGİ VERDİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.