Hayvanlarda Görülen Brucelloz İnsanlara Da Bulaşabiliyor
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Bediha Türkyılmaz, hayvanlara özgü bir hastalık olan Brucellozun insanlara bulaşarak farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini söyledi. Türkyılmaz, hastalığın tedavisi ve hastalıktan korunma yöntemlerini anlattı.
Hayvanlara özgü bir hastalık olan Brucelloz, tüm dünyada, özellikle Akdeniz ülkeleri ve Türkiye’de insan ve hayvanlarda görülebiliyor. Hastalık, esas olarak kaynatılmadan ya da pastörize edilmeden tüketilen koyun, inek, keçiye ait süt ve süt ürünleri (taze peynir, krema) ile bulaşırken, uzmanlarda bu hastalığa karşı uyardı.
Brucellozun insanlara bulaşarak farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini ifade eden İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Bediha Türkyılmaz, hastalıktan korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Ateş, terleme halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini aktaran Türkyılmaz, "Brusellozda ateş, terleme, halsizlik, iştahsızlık, kas ve sırt ağrısı gibi tipik olmayan belirtiler mevcuttur. Hastalar sıklıkla; titremeyle yükselen ateş, gece terlemesi, halsizlik, baş ağrısı, bel ve kas ağrısı gibi belirtilerle hastaneye başvururlar. Şikayetler 7-10 gün sonra azalır. Ateşli ve ateşsiz dönemler ardı ardına sürebilir. Brucellozun en sık görülen komplikasyonları kas-iskelet sistemine aittir. Ayrıca, mide-barsak, idrar yolları ve üreme sistemi, merkezi sinir sistemi, kalp-damar sistemine ait komplikasyonlar görülebilir" dedi.
ANTİBİYOTİKLE TEDAVİ MÜMKÜN
Hastalığın antibiyotikle tedavisinin mümkün olduğunu dile getiren Türkyılmaz, "Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda ikili veya üçlü antibiyotik, hastalarda birlikte uygulanır. Tedavi süresi 6 haftadan az olmamalıdır. Nadiren komplikasyonlara yönelik cerrahi müdahale gerekebilir" şeklinde konuştu.
NASIL KORUNABİLİRİZ?
İnsanlarda hastalığın önlenebilmesi için hayvanlarda hastalığın kontrolünün sağlanması ve yok edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Türkyılmaz, hastalıktan korunma yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:
"Süt ve süt ürünlerinin kaynatılarak ya da pastörize edilerek hazırlanması, mesleki olarak da teması önleyici koruyucu hijyenik önlemlerin alınması gereklidir. Hayvanlarda brucelloza karşı aşı uygulaması mevcuttur. Ancak insanlarda ciddi allerjik reaksiyonlar nedeniyle henüz kullanılabilir bir aşı yoktur ama aşı çalışmaları devam etmektedir."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.