İdrar Yolu Enfeksiyonu Kadınlarda Daha Fazla Görülüyor

İdrar Yolu Enfeksiyonu Kadınlarda Daha Fazla Görülüyor
Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. İlker Çelen, sıcak havalarda deniz ve havuzlara giderek serinlemek isteyenlerin idrar yolu enfeksiyonuna karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.İdr...

Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. İlker Çelen, sıcak havalarda deniz ve havuzlara giderek serinlemek isteyenlerin idrar yolu enfeksiyonuna karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

İdrar yolu enfeksiyonunun kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü belirten Op.Dr. İlker Çelen, “İdrar yolları, böbrek içindeki idrar kanalları, böbrekle mesane arasındaki ince idrar kanalı, mesane, üretradan (idrar çıkış yeri) oluşan ve idrarın vücudumuzdan dışarı atılmasını sağlayan bir sistemdir ve bu sistemin herhangi bir yerinde enfeksiyon tablosu oluşabilir. Normal şartlar altında tamamen mikropsuz ve temiz bir bölge olan idrar torbası idrar yolu deliğinin dışarı açılan kısmındaki mikropların geriye doğru bulaşmasıyla sistit tablosu oluşabilmektedir. Kadın ve erkeğin anatomik yapıları farklı olup kadınlardaki dışarı açılan idrar yolu erkeklere nazaran daha kısadır ve bu nedenle kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür” dedi.

“İDRAR YOLU ENFEKSİYONU YAŞAM KALİTESİNİ BOZAN BİR HASTALIK”

İdrar yolu enfeksiyonunun kişinin yaşam kalitesini oldukça bozan bir hastalık olduğunu dile getiren Op. Dr. Çelen, “Kişi, sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyar. İdrar yapma, ağrılı ve yanma hissiyle birlikte olabilir. Sık idrara çıkılmasına rağmen, idrarın miktarı azdır. Bazen kanlı, bulanık veya kötü kokulu görülebilir. Enfeksiyon böbreklere yayılırsa, hastada üşüme titreme ve yüksek ateş, böğür ağrısı, halsizlik ve bitkinlik gibi toksik belirtilerle şok bile gelişebilir. Karın alt bölgesi hassaslaşır ve kasıklara vuran oldukça rahatsız edici bir ağrı ve baskı hissi olabilir. Ancak çocuklarda bu belirtiler çok belirgin olmayabilir. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda huzursuzluk, iştahsızlık, beslenme güçlüğü, ateş ve karın ağrısı gibi birçok hastalıkta da görülebilen semptomlarla seyredebilir ve tanı almaları gecikebilir” şeklinde konuştu.

“HAVUZ SAHİPLERİ HAVUZLARIN TEMİZLİĞİNİ İYİ YAPMALI”

Üroloji Uzmanı Op. Dr. İlker Çelen, enfeksiyondan korunmak için hem kişilere hem de hizmet verecek olan havuz ve tatil yöresi yöneticilerine önemli görevler düştüğünü vurgulayarak tatilcilere uyarılarda bulundu. Çelen, “Havuzlar denizlere nazaran enfeksiyonların daha sık görüldüğü yerlerdir. Havuz yöneticileri havuzların temizlik ve suyun yenilenme döngülerini çok iyi ayarlamalı ve klorlama işlemlerini çok dikkatli yapmalıdır. Deniz yörelerinde ise periyodik olarak deniz suyu analizleri yapılmalı ve kirli suların denize bulaşmamaları için gerekli önlemler alınmalıdır. Çünkü nemli ortamda mikroplar çok çabuk üreyebilirler. Özellikle çocuklara tuvalet eğitimi verilmeli ve eğlencelerini bölme pahasına da olsa tuvaletleri kullanmaları sağlanmalı. Küçük bebeklerde ise suya her girdiklerinde hijyenik ve suda kullanım için özel üretilmiş bezler kullanılmalı ve her seferinde değiştirilmelidir” diye konuştu.

Op. Dr. Çelen, ciddi sonuçlar ortaya çıkmadan hastalığın baştan önleminin alınmasının önemli olduğunu ifade ederek, ‘’Kolayca tedavi edilebilen bu hastalıktan zarar görmeden kurtulunmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu tanısı basit idrar tetkiki yöntemleriyle kolayca konulabilir ve uygun antibiyotiklerle doğru bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak vurgulamak istediğim çok önemli bir konu ise yukarıda saydığım ve basit bir idrar yolu enfeksiyonunda görülen semptomlar aynı zamanda idrar yollarının tümöral hastalıklarında ve taş hastalıklarında da görülebileceğinden dolayı doktora başvurmadan tedaviye başlanmamasıdır. Çünkü sistit sanılarak kanser ya da taş hastalıkları gözden kaçmamalıdırlar” dedi.

OP.DR. İLKER ÇELEN HAVUZLARDA YÜZEN VATANDAŞLARA UYARILARDA BULUNDU.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.