İki küçük kalp sayesinde dost oldular

İki küçük kalp sayesinde dost oldular
İstanbul'da dört bin yeni doğanda bir görülen teşhisle dünyaya gelen Umut ve Can ismindeki bebekler, aynı anda geçirdikleri zorlu operasyonla hayata tutundular.

İstanbul'da dört bin yeni doğanda bir görülen teşhisle dünyaya gelen Umut ve Can ismindeki bebekler, aynı anda geçirdikleri zorlu operasyonla hayata tutundular. İki küçük kalbin ameliyat masasında başlayan dostluğu ailelerini de dost yaptı.

İstanbul'da yaşayan Çalışkan ve Ermiş ailelerinin bebekleri, dört bin yenidoğanda bir görülen teşhisle dünyaya geldi. Bin 400 gr ağırlığında doğan Umut bebeğe Diyafragma Hernisi yani karın ve göğüs boşluğunu ayıran zarı gelişmediği için iç organlarının göğüs kafesi içine doğru fıtıklaştığı, Can bebeğe ise soluk borusunun oluşmaması sonucu Özofagus Atrezisi teşhisi konuldu.

Yüzde 60 oranında ölüm riski barındıran her iki hastalık için de doktorlar operasyonda minik bedenlerin aileleri de ameliyathane kapısı önünde ter döktü. Üç saat süren zorlu operasyonun ardından sağlıklarına kavuşan bebekler hayata yeniden "merhaba" dedi, aileleri ise aralarında oluşan dostluğa kapı araladı.

ÖLEBİLİRLERDİ

Her iki rahatsızlık için doğru merkez ve doğru operasyon önemine dikkat çeken Doç. Dr. Ali Çay, " Can bebeğimizin yemek borusu tamamen kapalı olduğu için bu çocukların ameliyat olmadan yaşamaları mümkün değil. Hatta beslenmeleri mümkün değil. Tükürüğünü de yutamadıkları için tükürüğünün akciğere kaçması, soluk borusuna açılan alt ucundan mide asidine gelerek akciğerde enfeksiyon oluşturması söz konusu. Ameliyat olmasaydı yaşamını sürdürmesi mümkün olmazdı. Umut bebeğimiz de göğüs ve karın zarı gelişmediği için dalak, kalın ve ince bağırsaklar göğüs boşluğuna geçiyorlar. Bu da akciğerin havalanan yapısının ve damarlarının gelişme evresinde olduğu için akciğer gelişimini olumsuz etkiliyor. Bunlar hassas bebekler dolayısıyla belli merkezlerde ameliyat olması yaşam şanslarını arttırıyor.

NE ZAMAN TABURCU OLACAKLAR?

Çocuk Hastalıkları Uzmanı YeniDoğan Ünitesi Sorumlusu Dr. Nursel Özcan da her operasyon sonrasında bebeklerin yenidoğan ünitesinde kuvözdeki takiplerinin devam ettiğini ve 2 kilo ağırlığına eriştiklerinde taburcu olabileceklerini söyledi.

KUVÖZDEKİ BEBEKLERİ İLE KONUŞUYORLAR

Günde sadece birkaç dakika bebeklerini görebilmek için hastane yollarını mesken edinen aileler ise hem aralarında kurdukları dostluk için hem de bebeklerinin sağlığına kavuşmasından ötürü mutlu olduklarını söylediler. Bebeklerini kucaklarına alamasalar da yenidoğan ünitesinde onları bir an olsun yalnız bırakmayan iki aile tek temennilerinin bebeklerine kavuşmak olduğunu söylediler. Çiçeği burnunda Can bebeğin annesi Ferhan Çalışkan, "İlk bebeğimiz. İlk heyecanlar biraz zor günlerden geçiyoruz ama çok şükür sağlık durumu iyiye gidiyor. Sürekli ona özlem duyuyoruz. Doya doya kucağımıza alamadık henüz ama inşallah gün de gelecek. Diğer aileyle de burada tanıştık. Allah inşallah onların da bebeğine acil şifalar verecek" dedi.

Umut bebeğin annesi Mine Ermiş de duygularını şu sözlerle dile getirdi: "Çok zor bir durum. İkisi birbirine destek şuanda. Her gün görüyoruz Can'ın ailesini de. Birbirimize destek oluyoruz. Dostluk kurduk burada. Çocuklarımızı Allah'ın izni ile inşallah kucağımıza alacağız. Buradaki dostluk hastane dışına da taşındı. Hastane yetmiyormuş gibi bir de her gün telefonda çocuklarımızın sağlık durumuna konuşuyoruz. İnşallah çocuklarımız büyüdüğünde de ayrılmayacaklar ve birlikte büyürler. Çünkü birbirlerine yoldaş oldular."

İki küçük kalp sayesinde dost oldular

İki küçük kalp sayesinde dost oldular

İki küçük kalp sayesinde dost oldular

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.