Kalp Hastaları Sıcak Havalara Dikkat Etmeli

Kalp Hastaları Sıcak Havalara Dikkat Etmeli
Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Saadet Avunduk, sıcak havalarda dengesiz beslenme, sıvı ve tuz kaybının kalp krizine zemin hazırladığını belirterek, kalp hastalarının dikkat etmesi ger...

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Saadet Avunduk, sıcak havalarda dengesiz beslenme, sıvı ve tuz kaybının kalp krizine zemin hazırladığını belirterek, kalp hastalarının dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Saadet Avunduk, sıcak havalarda su ve tuz dengesinin bozulduğunu, bu durumun kalp hastalığı olan olmayan pek çok kişi için çoğu zaman hastalık nedeni olabildiğini ifade etti. Sıcak ve bunaltıcı havaların özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda daha ciddi sonuçlar ortaya çıkarabildiğini vurgulayan Avunduk, “Aşırı sıcak ve nemli günlerde, kalp krizi geçirme veya kalp ve damar hastalığı nedeni ile yaşamını yitirme oranlarında artış görülmektedir. Özellikle bilinen kalp hastalığı, hipertansiyon, damar hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda, bu aşırı sıcak havalar metabolizmayla ilgili önemli sorunlara yol açabilmektedir. Terleme sonucu kaybedilen sıvının yeterli alınamaması durumunda dehidratasyon, hipotansiyon ve vücut damarlarında genişleme oluşmakta, bu da kalbin iş yükünü artırarak kalp krizi ve hayatı tehdit eden ritm bozuklukları ile sonuçlanabilmektedir. O nedenle bu tür ilaçları kullanan hastalar yaz aylarında daha da dikkatli olmalı ve baş dönmesi, halsizlik, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü ve idrar çıkışında azalma fark ederlerse mutlaka doktorlarını ziyaret etmelidirler. Çünkü bu hastalarda bazen kan basıncı, böbrek fonksiyonları ve elektrolit değerlerinin kontrolünün yapılması, gerekirse ilaç tedavilerinin yaz dönemi için tekrar ayarlanması gerekmektedir” dedi. Avunduk, tansiyon ve kalp hastalarının özellikle sıcak havalarda dikkat etmeleri gereken durumlar olduğunu belirterek kalp sağlığını korumak için önerilerde bulundu:

“Sıcak havalarda ortaya çıkabilecek hayati risk taşıyan rahatsızlıklardan korunmak için yeterli sıvı tüketimi çok önemli. Günde 2,5-3 litre su, yağı azaltılmış düşük kalorili gıda ve sulu meyve tüketimine özen gösterilirse aşırı sıvı kayıplarından korunabilinir. Saat 11.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca güneşte kalınmaması ve egzersiz yapılmaması, kalmak zorunda olunduğunda ise şapka, açık renkli giysiler ve su tüketimine özen göstermek gerekmektedir. Özellikle tansiyon ve kalp hastalarının terlemeye karşı dikkat etmeleri gerekir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.