“Kendimizi Algılayış Biçimimiz Bizim Duygu Durumumuzu Doğrudan Etkiliyor”
Uzman Psikolog Şengül Demirsoy Böcü, bireyin kendilik algısının olumlu ya da olumsuz olmasının o kişinin hayatını doğrudan etkileyeceğini söyledi.
Yazın gelmesiyle saklanan fazla kiloların meydana çıktığını, bunu da fazlalık olan yerlere bazı müdahaleler yaparak giderilebileceğini belirten FBM Estetik Kliniği Uzman Psikologu Şengül Demirsoy Böcü, “Yazın gelmesi ve havaların da ısınmasıyla birlikte kalın giysilerimizi ve kabanlarımızı çıkarttık. Onların yerine daha hafif ve daha ince giysiler giymeye başladık. Kışın giydiğimiz bu kalın ve bol giysiler, vücudumuzdaki beğenmediğimiz bölge ve yerleri saklamak konusunda bize oldukça avantaj sağlamaktaydılar. Kilolu olduğumuz bölgeleri ya da estetik bulmadığımız beden bölgemizi saklamak için bu giysiler işimize yarıyordu belki de ama artık yaz geldi ve deniz sezonu da başladı. Dolayısıyla bunları saklamak artık o kadar kolay değil. Şimdi bir an önce vücudumuzu yeni bir forma sokmak, varsa fazla kilolarımızı vermek, spor yapmak ya da kendimizi daha iyi ve güzel hissedebilmek için bedenimize bazı müdahaleler yapmanın tam zamanı” dedi.
Kendilik yani self algısının bireyin kendini algılayış biçimi ve kendisiyle ilgili imgeler bütünü şeklinde tanımlanabileceğini ifade eden Böcü, “Bu kavram kişinin hayatında oldukça önemli bir yer oluşturur. Bireyin içinde yaşadığı çevreye uyum sağlayıp sağlayamaması, kendini mutlu ya da mutsuz hissetmesi, bireyin kendilik algısıyla yakından ilişkilidir. Bireyin kendilik algısının olumlu ya da olumsuz olması o kişinin hayatını doğrudan etkiler. En iyi koşullar altında dahi öz değer, özsaygı ve kendi hakkımızdaki ideallerimizle ilgili sorunlar bir ömür boyu sürer. Hepimiz öz değer duygumuzda, başkalarının bizi beğenmesine, onaylamasına ve kabul etmesine bağlıyız. Hepimizin buna ihtiyacı vardır. Beğenilmek ve sevilmek isteriz. Güzel ve estetik görünmek isteriz. Kabul edilmek ve onaylanmak isteriz. Reddedildiğimizde, istenmediğimizde, eleştirildiğimizde incinebilir ve hatta kırılabiliriz. Bu durumda da bazen kimseyle konuşmak istemeyip, diğer insanlardan kendimizi uzaklaştırıp, aynaya bile bakmak istemediğimiz zamanlar olabilir. Bu durumun uzun sürmesi halinde ise ve kişinin bununla baş edebilecek uygun savunma mekanizmalarını yeterince kullanamadığı durumlarda da bazı psikiyatrik hastalıklar ortaya çıkabilir. İşte bu nedenledir ki bireyin olumlu kendilik algısına sahip olması çok önemlidir. Kişinin aynaya baktığında kendini güzel görmesi, diğerlerinden duyduğu güzel sözler ve giydiği bir giysinin üzerinde hoş durması bireyin kendilik algısını olumlu yönde etkileyecektir” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.