Kiraz Böbrek Ve Karaciğer Dostu
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, kiraz meyvesinin böbrek ve karaciğer dostu olduğunu söyledi.
Kirazın birçok sağlık faydasının olduğunu belirten Karadeniz, en önemli özelliğinin ’böbrek dostu’ olması olduğunu söyledi. Karadeniz, "Kiraz, idrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostudur. Ayrıca vücudu zehirli maddelerden temizliyor. Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor. Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu biliniyor. Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor" dedi.
"KARACİĞERİN YÜKÜNÜ HAFİFLETİYOR"
Kirazın ayrıca peklik giderici özelliği bulunduğunu kaydeden Karadeniz, şöyle devam etti: "Özellikle bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor. Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin deride kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor. Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor. Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor. Böylece sindirim gücünü artırıyor. Kirazda bulunan ’levüloz’ adlı şeker kolay sindirilebildiği için şeker hastaları hiçbir tehlike oluşmadan kiraz yiyebiliyor. Ayrıca içerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor. Yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor. A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin dostudur.”
“ASPİRİNDEN ETKİLİ”
Kirazın stresi yok ettiği gibi menopoz döneminde faydalı olduğunu da ifade eden Karadeniz, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesine de büyük faydası olduğunu belirterek, "Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha fazla etkili oluyor. Kirazda bulunan ’antosiyanin’ isimli kimyasal maddesi ağrı kesici etkisiyle aspirinden on kat daha fazla yararlıdır” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.