Kırmızı Et Meme Kanseri Riskini Artırıyor

Kırmızı Et Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Çin’de yapılan bir araştırmada günlük 120 gramın üzerinde kırmızı et tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 10 arttığı açıklandı.Breast Cancer Research and Treatment adlı dergide N...

Çin’de yapılan bir araştırmada günlük 120 gramın üzerinde kırmızı et tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 10 arttığı açıklandı.

Breast Cancer Research and Treatment adlı dergide Nisan ayında yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, günlük kırmızı et tüketimi 120 gramın üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme riski yüzde 10 artıyor. Araştırmada pastırma, sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş et ürünlerinin de kadınlardaki meme kanseri riskini kırmızı ete göre yüzde 8 daha fazla artırdığı ortaya kondu. “Meme kanserinin kırmızı etle bağlantısı olduğu ispatlandı” diyen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, “Daha evvel hep kırmızı etin kalın bağırsak kanserinde etken olduğunu bilir ve bunu söylerdik ama meme kanserinde bunu es geçerdik. Ancak yaklaşık 150 bin kişi üzerinde yapılan ve geçtiğimiz aylarda yayınlanan çalışmada, kırmızı et tüketiminin normalin üzerinde olduğu grupta meme kanseri riski arttı. Buradaki en büyük etken hem kırmızı etin tüketim miktarı hem de tüketenlerin yaşları” dedi.

150 BİN HASTA ÜZERİNDE YAPILDI

“Bu araştırmanın çok önemli olmasının bir diğer nedeni 150 bin hasta üzerinde gerçekleştirilen ileriye dönük olarak yapılmış 150 çalışmadan oluşması” diyen Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, “Bu çok önemli bir araştırma, çünkü kesin konuşabiliyoruz. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda geçmişe yönelik bin hasta, 500 hastaya bakılırdı. Bu araştırmada ise yaklaşık 150 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen ileriye dönük olarak yapılmış 150 çalışma var. Tıpta bizim pratik uygulamalarımızı değiştirdiğine inandığımız kanıt düzeyi 5 olarak nitelendirdiğimiz meta analizler vardır. İşte bu araştırma da bir meta analiz haline getirilmiş. Bu demektir ki artık bu tıbbi pratiğimizi değiştireceğiz. Diyetisyenler de, radyasyon onkologları da mutlaka değiştirecekler” ifadelerini kullandı.

4 ORTA BOY KÖFTE KANSERİ TETİKLİYOR

Günlük 120 gram et tüketiminin büyük bir hamburger köftesi, bir dilim biftek ya da orta boy 4 tane köfteye denk geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Ulutin, sözlerine şöyle devam etti:

“Büyük bir hamburger köftesi, bir dilim biftek ya da orta boy 4 tane köfte, bunlar tüketildiğinde kadınlardaki meme kanseri görülme riski yüzde 10 daha artıyor. Yüzde 10 insan hayatı söz konusuysa çok önemli bir oran. Üstelik değiştirilebilir bir konu. Kırmızı etin bir de tipleri önemli. Kıyma ya da parça et olarak aldığımız kırmızı et dışında ülke olarak pastırmayı, sucuğu, salamı ve sosisi de seviyoruz. Bunlara biz tıp dilinde işlem görmüş gıdalar diyoruz. İşte işlem görmüş bu kırmızı etli gıdalarda 50 gramın üzerinde günlük tüketim olursa bayanlarda yüzde 8 meme kanseri riski artıyor. Yüzde 10 kırmızı et ve yüzde 8 işlem görmüş etin kanser riski oranını topladığınızda birdenbire yüzde 18 oranında meme kanseri artışı görüyoruz.”

Yağdan zengin beslenmenin de menopoz dönemindeki kadınlar için meme kanseri riskini artırdığını hatırlatan Prof. Dr. Ulutin, “Yağdan zengin beslenmenin özellikle menopoz sonrası meme kanserini artırdığını söylemiştik. Bunun nedeni de kadınlık hormonu olan östrojenin yağ dokusunda birikmesi ve daha sonra hedef organı olan memeye giderek oradaki tümörü uyarmasıdır. Bu yüzden menopoz sonrasında yani 50-55 yaş sonrasında da kırmızı et tüketimine dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.