Ksü Tıp Fakültesi Kendini Yeniliyor

Ksü Tıp Fakültesi Kendini Yeniliyor
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur, rutin hizmetle beraber onkoloji, tüp bebek, organ nakli ve yoğun bakım ünitelerinin kurumu marka yapacağını söyledi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur, rutin hizmetle beraber onkoloji, tüp bebek, organ nakli ve yoğun bakım ünitelerinin kurumu marka yapacağını söyledi.

Yaklaşık 7 ay önce KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olarak göreve başlayan Mahmut Tokur, hastane bünyesinde hem hasta hem de personel odaklı birçok hizmete imza attıklarını ifade etti.

Her servis için kan alma merkezi kurduklarını belirten Tokur, bina içinde bulunan ve ölü nokta olarak tabir edilen bölümleri de değerlendirerek hizmete sunduklarını aktardı. Özel olarak tasarlanan bölümlerde hasta yakınları hem dinlenebiliyor hem de televizyon ve internet gibi imkânlardan faydalanabiliyor. Hastane içinde her alanın değerlendirildiği kurumda yabancı hastalar için de 3 dil bilen personel alınacak ve oluşturulan yeni bir bölümde yabancı hastalar için iletişim ofisi oluşturulacak.

Yeni bir binaya taşınmanın dört dörtlük olması anlamına gelmediğini ifade eden Tokur, kendileri göreve geldikten sonra söz konusu ihtiyaçların tespit edilip tadilat ve tamiratlarla binada yeni kullanım alanları yapılarak şu anda aktif şekilde kullanıldığını kaydetti. Aynı zamanda hastanedeki servislerde hastalar ve hasta yakınlarının ilgili bölümü rahatlıkla bulabilmeleri için ışıklı tabelalar yol gösteriyor.

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin fiziki alt yapısı, donanımı ve bina özellikleri değerlendirildiğinde kamu hastaneleri ve üniversite hastaneleri arasında en iyi konumda olan yüzde 30’luk dilim arasında yer alacağını belirtti. 

Tokur, Hastanede servislerin ve yoğun bakım ünitesinin tam kapasite ile hizmet verdiğini ifade etti. Hastaneden bazı hocaların ayrıldıkları yönündeki iddiaların gerçek olmadığına vurgu yapan Tokur, üniversiteden ayrılarak başka illere giden hiç kimse olmadığını aktardı.

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin üçüncü basamak hastaneler listesinde olduğu için riskli gruptaki hastaların geldiğine dikkat çeken Tokur, gelen vakaların da neredeyse tamamının bu kategoride olduğunu söyledi. Riskli hastalar gelmesine rağmen bu konuda ciddi oranda ölüm vakası yaşanmadığı için hastanenin başarılı kuruluşlar arasında yer aldığını belirtti.

dscf1446.jpg

“HASTANEMİZ SON 2 YILDA CİDDİ BİR KABUK DEĞİŞİMİ YAŞADI”

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur gazetemize yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi: “Hastanemiz son 2 yılda ciddi bir kabuk değişimi yaşadı, uzun zamandan beri devam eden bir inşaat vardı. O dönemde bu makamı temsil eden insanlar ellerinden gelen gayreti belli bir süreçte tamamladılar. Geçmişte bizim 8 bin metrekare yerimiz vardı, şu an burada iç kapalı mekân olarak 110 bin metrekare, yaklaşık olarak 13 katı büyümüş, bir alana taşındık. Orada 150 yatağımız vardı, yaklaşık olarak da 20’ye yakın yoğun bakım yatağımız vardı. Burada bu 150 yatak, 2013 yılında taşındığımızda 200 yatak olarak açıldı. 2014 yılı içerisinde 300 yatağa çıktı şimdi de Mart ayından bu yana 450 yatak olarak ful kapasite şu an hizmet veriyoruz. Yoğun bakımımızda 20 yatak kapasitesinden 110 yatak civarına çıktı.”

YOĞUN BAKIM ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELECEK VE HELİKOPTER PİSTİ YAPILACAK

Yoğun bakım servisi olarak bölgede önemli bir noktaya gelmeyi hedeflediklerini ve çevre illerden gelecek hastaların daha kolay nakledilmesi için helikopter pisti yapmayı planladıklarını açıklayan Tokur şunları ifade etti: “Allah izin verirse biz hastanemizin bölgemizde belli özelliklerle ön plana çıkmasını arzu etmiştik. Yaptığımız istişareler sonucunda yoğun bakımlarda marka olma hedefiyle kendimizi öne attık. Şimdi bu kapsamda 110 olan yoğun bakım yatağımızı 160-170’e çıkaracağız. Yılsonuna kadar Allah izin verirse bu kapasiteyi yakalayacağız. Şu an Necip Fazıl’ın 120 yoğun bakım yatağı var, bizimki de 170 olduğunda Kahramanmaraş yoğun bakım anlamında dışardan hasta alan bir konuma gelecek. Aynı zamanda şehirlerarasında hasta kabul edeceğimiz için bu hasta transportunu kolaylaştırıcı helikopter ambulansı için pist yapmayı planlıyoruz.”

20150527_131515.jpg

GELECEK DÖNEMDE HER BÖLÜM 7/24 AMELİYAT YAPABİLECEK

Her bölümü 7 gün 24 saat ameliyat yapabilecek hale getirmek için çalışmalara ağırlık verdiklerinin altını çizen Başhekim Yrd. Doç. Dr. Tokur şu şekilde konuştu: “Donanım olarak da şu an hastanemizin eksiklerinden büyük çoğunluğunu bitirdik. 2014 yılında büyük oranda alım yapılmıştı. Eksik kalan, yeni açılması planlanan yoğun bakımların alımlarına başlıyoruz, İnşallah yılsonuna kadar bunları devam ettireceğiz. Ayrıca hastanemizin toplamda 24 civarında ameliyathanesi var, şu an bunu kullanabiliyoruz. Eksik olan 11 taneyi de İnşallah yılsonuna kadar açıp her bölümün 7/24 ameliyat yapabileceği kendine ait bir ameliyathanesi olmasını planlıyoruz.”

EN MODERN AMELİYATHANELERDEKİ OPERASYONLAR UZAKTAN DA TAKİP EDİLEBİLECEK

En modern ameliyathaneleri yılsonuna kadar kurmayı hedeflediklerini anlatan Tokur şunları konuştu: “Öte yandan üniversite hastanesi olduğu için bütün bölümler özellikle cerrahi branşlarda popüler olan ve artık daha çok tercih edilen endoskopik yöntemlerle ameliyat yapma metodu burada olduğu için tercih ediliyor. Bütün cerrahi branşların ameliyathane görüntüleme sistemlerini de yılsonuna kadar tamamlayacağız. Yani en modern ameliyathaneler bizde olmuş olacak. Bu alt yapıyla birlikte eğitim, araştırma hastanesi olmamızın verdiği özellikle, örneğin bir ameliyat yapıyoruz bunu İstanbul’da bir merkezde bir hoca ya da ekip tarafından izlenmesini istiyoruz. Bu şekilde görüntü aktarım özelliklerini de ameliyathane sistemine entegre etmeye çalışıyoruz. İnşallah bu da 6 ay içerisinde tamamlanmış olacak.”

“EN AZ 10 YIL BİR DAHA İHTİYACI OLMAYACAK ŞEKİLDE, HARCAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Fiziki şartlar ve donanım olarak ihtiyaçların büyük oranda giderildiğini ve en az gelecek 10 yılda bir daha ihtiyaç duyulmamak üzere çalışmalar yaptıklarını belirten Tokur şöyle konuştu: “Bu açıdan baktığımız da, donanım anlamında söylüyorum, hastanemiz hiçbir eksiği olmayan, her metrekaresi vatandaşımızın, hastalarımızın hizmetine açılmış durumda olan bir hastane pozisyonuna gelecek. Gerçekten Milletvekillerimizin, diğer siyasilerimizin ve bürokratlarımızın desteğiyle ciddi ödenekler çıktı. Bu hastaneye taşındığımız günden beri bu ödenekleri kalıcı olarak, hastanenin en az 10 yıl bir daha ihtiyacı olmayacak şekilde harcamaya çalışıyoruz.”

dscf1483.jpg

“ANKARA’YA KADRO AÇILMASI TALEBİ İÇİN GİDECEĞİZ”

Hastane bünyesinde bütün bölümlerin açıldığını ancak hekim ihtiyacı olduğunu dile getiren Başhekim Yrd. Doç. Dr. Tokur konu hakkında şunları konuştu: “Şu anda tüm bölümlerimiz açıldı, sadece branşlarda hekim eksiğimiz var. Örneğin onkolojide bir hocamız var, tabi hocamız çok gayret ediyor ama yetmiyor. Rektörümüz dekanlıkla istişare yaparak hangi bölümlere öğretim üyesi almalıyız onun planlaması yapılıyor. Planlamayı bizim yapmamız yetmiyor, kadro açılması gerekiyor, İnşallah bu günlerde Ankara’ya kadro açılması talebi için gideceğiz.”

HASTANEDE HERKES İÇİN MAKSİMUM KONFOR HEDEFLENİYOR

Göreve geldikten sonra hastalar, hasta yakınları ve personel için maksimum konforu hedeflediklerine dikkat çeken Tokur şunları ifade etti: “Biz hastanemizde hem hastalar hem de personelimiz için konforun maksimum olmasına önem verdik. Hastalarımızın yatakları çok iyi ama personelimize de aynı şekilde önem verdik. Ekonomik olarak personel giderlerinin çoğu döner sermayeden olması nedeniyle o yükü bir kenara bırakırsak personelimizin kazancını artırmaya yönelik çalışmalar yaptık. Onun sayesinde şu an devlet hastanesi ortalamalarıyla gidiyoruz. Tüm Türkiye içerisinde iyi olan üniversiteler içerisindeyiz, yeterli demiyoruz ama iyi olan üniversitelerdeniz. Şu anda gelir gider dengesi anlamında tepe noktasındayız, bundan sonra kazandığımız her kuruş personelimize yansıyacak şekilde hanemize artı olarak geçecek. Yani giderlerimizin maksimumunu şu anda ödüyoruz.”

dscf1471.jpg

GİRESUN’DAN, İSTANBUL’DAN, ANTALYA’DAN HASTALAR GELİYOR

Günlük kabul edilen hasta sayısı ve çevre illerden gelen hastalar hakkında bilgi veren Tokur şunları anlattı: “Daha önce hizmet verilen hastanede 800-900 poliklinik sayımız vardı, şu an 2 bine yaklaştık. Öbür tarafta acil hasta grubumuz 50-60 civarındaydı şu an 200 civarında olduk yani her şey 2 katına çıktı. Ancak bizim beklentimiz poliklinik sayımızın 3 bine çıkması, acil hasta kabulümüzün de 300-350 bandında olması, yani ideal rakam bu. Şehir dışından özellikle obezite cerrahisinde, mide ameliyatları olmak için hastalar geliyor. Giresun’dan da, İstanbul’dan da, Antalya’dan da hastaların geldiğini biliyorum. Bu anlamda toplayıcı bir özelliği var öte yandan yan dallarımız olması nedeniyle çevre illerden kendiliğinden gelen hastalarımızın sayısı çok fazla.” 

“ŞU ANDA KOMPLE ONKOLOJİ HİZMETİ VEREN BİR HASTANE OLDUK”

Daha önce kanser hastalığına dahi teşhis konulamamasına karşılık şu anda onkoloji alanında önemli bir noktaya gelindiğine vurgu yapan Başhekim Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur şunları söyledi: “Şu anda komple onkoloji hizmeti veren bir hastane olduk. Önceden bizim kanser hastalarımızın tamamı il dışına giderdi. Biz sadece ilk teşhisi yapar veya şüphelenirdik tedavi aşamasında giderdi. Şu an kanser tedavisi için gerekli olan onkoloji bölümü var, cerrahi branşların tamamı kanser cerrahisi yapıyor. Teşhis için gerekli olan nükleer tıp açıldı, yine kanser tedavisinin bütünleyici bir branşı olan radyasyon onkolojisi, ışın tedavisi, ünitesi açıldı. Bu anlamda kendi onkoloji hastalarımız artık bize emanet.”

TÜP BEBEK MERKEZİ AÇILDI, ORGAN NAKLİ İÇİN RUHSATLI BİR HASTANE

Organ nakli anlamında ilerde özel nakil kliniği açmayı düşündüklerini kaydeden Tokur şu şekilde konuştu: “Tüp bebek merkezi açıldı, ruhsatımızı aldık. Ciddi bir hasta potansiyelimiz var. Organ nakline çok büyük önem veriyoruz, geçmiş dönemde böbrek ağırlıklı olmak üzere toplam 50 tane organ nakli yapıldı. 2014 yılının sonunda 1 tane karaciğer nakli yapıldı, biz böbrek ve karaciğer nakli için ruhsatlı bir hastaneyiz. Özel nakil kliniği açmaya uğraşıyoruz, bir katın bir bölümünü tamamıyla nakil hastaları için kompleks bir ünite düşünüyoruz. Yine o ünitenin içerisine kök hücre ünitesi kurmak istiyoruz. Biz kamu hastanesi olarak hedeflerimiz arasına aldık. Rutin hizmet yanında, onkoloji, tüp bebek, organ nakli ve yoğun bakımlar bizi marka yapacak. 2016’nın sonunda bunların tamamı biter diye düşünüyoruz.” (Ede Ajans)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.