Medyatik Hekimlere İmza Şartı Geliyor
Medyatik isimlerin tartışmalı sağlık önerileriyle toplumda oluşan bilgi karmaşasını önlemeyi hedefleyen Sağlık Bakanlığı, RTÜK’e gönderdiği bir yazıyla ekrana çıkacak doktorlara ve uzmanlara, sağlık meslek mensuplarının uyacağı kuralları ve etik değerleri içeren bir taahhütname imzalatılmasını istedi.
İzmir’de Selçuk Belediyesi tarafından Sağlıkta Bilgi Kirliliği konulu toplantı düzenlendi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi ve Bilinçli Sağlık Platformu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, kamuoyunda birçok kişinin sağlıklı yaşam ve beslenme biçimleri konusunda görüş ve yorumda bulunduğunu, toplumun bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı’nın bilgi kirliliğine ilişkin önlemlerine değinen Prof. Dr. İlhan, “Bakanlık, medyatik isimlerin tartışmalı sağlık önerileriyle toplumda oluşan bilgi karmaşasını önlemeyi hedefliyor. Sağlık Bakanlığı, RTÜK’e gönderdiği bir yazıyla, ekrana çıkacak doktorlara ve uzmanlara, sağlık meslek mensuplarının uyacağı kuralları ve etik değerleri içeren bir taahhütname imzalatılmasını istedi. Taahhütnameyi uzmanlara, yayınına katılacakları televizyon ya da radyo kuruluşları imzalatacak” dedi.
Söz konusu taahhütname ile uzmanların kendi uzmanlık alanları içinde kalacaklarını, kanunlara ve genel ahlaka uyacağını taahhüt edeceklerini hatırlatan Prof. Dr. İlhan, “Uzmanlar, doğruluğu bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmamış veya mevzuatla tıbbi işlem olarak tanımlanıp düzenlenmemiş tedavi ve yöntemler hakkında görüş veremeyecekler. Kişi ekrana çıkacaksa, bu sosyal medya da olabilir. İmza şartı geliyor. Herkesin uzmanlığı konusunda konuşması gerektiğini düşünüyoruz. Pek çok medyatik isim var. Pek çok tartışmalı sağlık önerileri getiriyorlar. Farklı şeyler söylenince galiba insanlara daha çekici geliyor” diye konuştu.
İNTERNET DOKTORUNA DİKKAT
Günümüzde beslenme, sağlık ve hastalık ilişkisi konusunda özellikle internette pek çok bilgi paylaşıldığını, oysa kişilerin sağlık durumlarını hekimlerine başvurarak düzenlemesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, şunları söyledi:
“Pek çok hasta internete erişimin fazla olduğu günümüzde deyim yerindeyse hastalıklarına çalışarak geliyor. Bilgi sahibi oluyorlar ama o bilgi ne kadar geçerli ve kanıta dayalı sorgulamıyorlar, doktora danışmıyorlar. Hastalığını takip eden doktora danışmadan ilaç bırakanlar, duyduğu gıdaların sağlığına iyi geleceğini düşünerek tüketmeye çalışanlar, tek yönlü beslenenler kısa vadede ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyorlar. Ölümle sonuçlanan telafi edilemez durumlarla karşılaşılması bile mümkün. Her görülene, her duyulana inanmamak gerekiyor. En iyi kaynak kişilerin kendi hekimleri.”
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN DÖRT ANAHTAR
Bireylerin televizyondan, radyodan, internetten ve sosyal medyadan duyduklarını mutlaka sorgulaması ve doktoruna danışması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. İlhan, bilgi kirliliğine karşın vatandaşların sağlıklı yaşam için dört anahtarı olduğuna işaret ederek, bunları şöyle sıraladı:
”Her görülene, duyulana inanmamalı, doktora danışılmalı, bilgi sorgulanmalı, körü körüne inanmamalı, tek yönlü değil, dengeli beslenmeli, fiziksel aktivite düzenli yapılmalı.”
“FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Özellikle beslenme biçimleri başta olmak üzere son dönemde gıda ve gıda ile ilişkilendirilen sağlık konularında yazılı ve görsel basında, internet sitelerinde yer alan yanlış bilgilendirmeler ve buna bağlı oluşan bilgi kirliliğine karşı toplumda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Prof. Dr. İlhan, “Bilinçli Sağlık Platformu olarak toplumu, sağlık alanında paylaşılan bilgileri sorgulamaya ve doğru bilgiye eriştirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.