Omü, Sigara Bıraktırmada Dünyayı İkiye Katladı

Omü, Sigara Bıraktırmada Dünyayı İkiye Katladı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bektaş Murat Yalçın, “Tüm dünyada altı aylık sigara bırakma en iyi koşullarda yüzde 20’ler civarınday...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bektaş Murat Yalçın, “Tüm dünyada altı aylık sigara bırakma en iyi koşullarda yüzde 20’ler civarındayken, polikliniğimizde bu oran yüzde 35-40 civarına ulaşmıştır” dedi.

Sigara kullanımı ve tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Bektaş Murat Yalçın, “Sigara kullanımı kanser, kalp krizi ve inme gibi çok önemli hastalığa yol açar. Dünyada her yıl altı milyon insan sigaradan ölürken, ülkemizde her yıl 110 bin kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Sigaradan ölen her bir insana karşılık 30 kişi çok ciddi sağlık problemleri yaşar. Ülkemizde şu an için 15 ile 16 milyon kişinin düzenli sigara içtiği tahmin edilmektedir” diye konuştu.

“SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN EN ÖNEMLİ FAKTÖR KARARLI OLMAKTIR”

Sigara ile mücadelenin üç koldan yürütüldüğünü belirten Yalçın, “İlk olarak hiç içmemiş kişilerin sigara bağımlısı olması önlenmeli, bırakmış olanların tekrar başlamasına engel olunmalı ve halen içenlere de bıraktırılmalıdır. Bunların içinde en önemlisi insanların sigaraya hiç başlamamasıdır. Sigara içmeye başlamak kişisel bir karar olabilir ancak çok kısa bir süre sonra sigara çok kuvvetli bir fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapar. Fiziksel bağımlılığı tütün bitkisi içindeki nikotin aracılığı ile yaparken tütün bitkisinin içinde geri kalan birçok maddenin doğrudan veya dolaylı olarak kanser yapıcı etkisi vardır. Sigara içilmediği zaman çok kuvvetli bir yoksunluk yaşanır. Bu aslında vücuttaki nikotin maddesinin azalmasına bağlıdır. Sigarayı bırakmak için en önemli faktör kararlı olmaktır. Günümüzde davranış değişiklikleri, nikotin yerine koyma tedavisi ve diğer ilaçlar olmak üzere üç farklı türde bıraktırma yaklaşımı vardır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Aile Hekimliği Sigara Bıraktırma Polikliniği ilk olarak bu bağlamda şehir içi polikliniğinde hizmet vermeye başlamıştır. Burada yapılan uygulamalarda dünyada refere edilen çalışmalara göre çok daha yüksek bir başarı yüzdesi sağlanmıştır. Tüm dünyada altı aylık sigara bırakma en iyi koşullarda yüzde 20’ler civarındayken, polikliniğimizde bu oran yüzde 35-40 civarına ulaşmıştır. Bu sonuçta, hastaların normalden daha yoğun bir şekilde takibinin büyük etkisi vardır. Sigara bırakma hizmetleri şu an üniversite hastanemizde sürdürülmektedir” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.