Oruçta Ergenlik Sınırı
Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, sağlıklı bile olsa ergenlik yaşının altındaki çocukların otuz gün oruç tutmasının doğru olmadığını belirtti.
Ramazan ayında çocukların oruç tutmasının doğru olup olmadığı konusunda açıklama yapan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, bazı ailelerin çocukların oruç tutmasına onay verirken bazılarının sağlık sebebiyle oruca izin vermediğini belirtti. Çocukluk döneminin önceden 14 yaşında bittiğini ancak şu an Dünya Sağlık Örgütü’nün kişileri 18 yaşına kadar çocuk kabul ettiğini söyleyen Tümerdem, “Çocukların adölesan yani ergenlik dönemi en erken 10 yaşında başlıyor. Ülkemizde yaptığımız çalışmalar sonucu kız çocuklarında ergenlik dönemi 12,5-13 yaşında erkek çocuklarında 14 yaşında başlayıp 17 yaşına kadar sürüyor. Sağlık açısından bakıldığında bu yaşın altındaki çocukların aç kalmalarını, gece sağlıksız yiyecekler yemelerini çok sağlıklı bulmuyorum, tabi karar yine aileye ve inançlara bağlı” diye konuştu.
“ÇOCUK ORUÇ TUTACAKSA ÖNCE AİLE HEKİMİNE DANIŞILMALI”
Her çocuğun bir aile hekimi olması ve ailenin hekime danıştıktan sonra çocuğun oruç tutmasına izin vermesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, şunları söyledi: “Çocuklar öncelikle aile hekimlerine veya bir sağlık merkezine götürülerek doktor kontrolünden geçirilmeli. Ergenlik dönemine girmiş ve doktorun sağlıklı dediği bir çocuk kendi isteği ve ailesinin izniyle belki oruç tutabilir. Oruç tutan çocukların özellikle oruç süresinin uzun olduğu bugünlerde otuz gün yerine Ramazan ayının başında, ortasında ve sonunda belirli aralıklarla oruç tutması daha doğru olur.”
“AİLE ÇEVRE BASKISINDAN DOLAYI ÇOCUĞUNA ORUÇ TUTTURMAMALI”
Yaşanılan bölgeye göre ailelerin ve çocukların çevrelerinden baskı görebileceğini belirten Tümerdem, “Aileler üzerlerinde çevresel baskıları hissettiği zaman çocuklarından oruç tutmasını isteyebiliyor. Ancak bu durum doğru değil. Oruç tutmak isteyip istemediğini çocuğa mutlaka sorulmalı” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.