(Özel Haber) Böbrekyetmezliği Sağlığıyla Birlikte Eğitiminden De Çaldı

(Özel Haber) Böbrekyetmezliği Sağlığıyla Birlikte Eğitiminden De Çaldı
Çocukluk yıllarında başlayan ve eğitimini de kesintiye uğratan hastalığından 18 yıl sonra organ bağışıyla kurtulan Oğuz Kutlu, böbrek hastası gençlere okullarda pozitif ayrımcılık çağrısı yaptı.9 yaşı...

Çocukluk yıllarında başlayan ve eğitimini de kesintiye uğratan hastalığından 18 yıl sonra organ bağışıyla kurtulan Oğuz Kutlu, böbrek hastası gençlere okullarda pozitif ayrımcılık çağrısı yaptı.

9 yaşından bu yana 18 yıl boyunca böbrek yetmezliği hastalığıyla mücadele eden 27 yaşındaki Oğuz Kutlu, yapılan organ bağışıyla yeniden sağlığını kavuştu.

Birkaç ay önce, kadavradan organ bağışıyla, Medicana International Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sadık Ersöz ile ekibinin çabalarıyla sağlığına kavuşan Kutlu, sağlık sorununun neden olduğu en büyük kaybın eğitim konusunda olduğuna dikkat çekti. Benzer hikayesi olan gençler için eğitimde pozitif ayrımcılığa duyulan ihtiyaca vurgu yapan Kutlu, “Eğitim konusunda sıkıntı yaşadım. Eğitim süreci, okul, arkadaş çevresi her türlü alanı etkiledi. Okul, hastane, aile arasında bir üçgenim vardı. Derslere katılamama, sık sık hastaneye gitme süreçleri yaşadım. Okulu takip edemedim, derslerden geri kaldım. Her türlü alanda kolaylık sağlanmalı normal insanlara göre biraz önlerinin açılması lazım. Eğitim konusunda tolerans gösterilmesi gerekiyor. Üniversite okuyorum, şuan ki tek hedefim okulumu bitirmek” diye konuştu.

Gece gelen bir telefon ile organ bağışı haberini aldıklarını, böylelikle çocukluk yıllarından bu yana hayatının parçası haline gelen hastalığı geride bırakma şansı yakaladığını söyleyen Kutlu, yaşadıklarını piyango kazanmış kişilerin durumuna benzetti.

"DİYALİZ HASTALARINDA LİSEYİ BİTİRME ORANI ÇOK DÜŞÜK"

Kutlu, hastalığın çok küçük yaştan bu yana hayatına etkilerini ise şöyle anlattı:

“Benim eğitim konusunda en sıkıntı çektiğim dönem, lise yıllarıydı. Lise de eğitim Salı günleri 8 saat olduğu için son saatlere kalamıyordum. Eğitimimi bırakıp diyalize gitmek zorunda kalıyordum. O anlarda yazılı ya da önemli bir konu anlatılıyordu. Ama ben geri kalıyordum, tekrar arkadaşlarımdan dinlemek zorunda kalıyordum. İzin almak problem oluyordu.”

Tüm bu sıkıntılara rağmen eğitim durumunu üniversite son sınıfa kadar ilerletmeyi başaran Oğuz Kutlu, şimdi muhasebe ve işletme alanında çalışma hedefiyle eğitim hayatına geri dönebilmeyi hedefliyor.

“EĞİTİM- ÖĞRETİM HAYATINI DİYALİZLE SÜRDÜRMÜŞ”

Organ nakli ameliyatını gerçekleştiren Uzman Prof. Dr. Ersöz, Oğuz’un durumunun şu anda çok iyi olduğunu belirterek, “Bize geldiği zaman çok uzun yıllar periton diyalizi daha sonra da diyalizle hayatını idame ettiriyordu. İlkokul yıllarında böbrek yetmezliği gelişmiş ve diyalize başlanmış. Eğitim- öğretim hayatını diyalizle sürdürmüş. Bu kadar olumsuz şartlarda rağmen eğitime devam etmiş. Böbrek nakli sonrasında çok avantajlı bir duruma geçti. Okulunu bitirecek, kendisi şuan işletme okuyor. Bizi en çok mutlu eden eğitim hayatının normale dönmüş olmasıdır. Bu sene okulunu bitirecek” şeklinde konuştu.

“VASİYETTE BULUNSUNLAR; ‘BEN ÖLÜRSEM ORGANLARIMI BAĞIŞLAYIN’”

Organ naklinin önemine dikkat çeken Ersöz, “Organ bağışlarını arttırmamız gerekiyor. Canlı verici organ naklini daha az yapmamız, daha çok kadavradan nakil yapmamız gerekiyor. Başımıza geldiği zaman bir organın ne kadar kıymetli olduğunu anlıyoruz. Bu konuşmamızı dinleyenler, evlerinde vasiyette bulunsunlar; ‘Ben ölürsem organlarımı bağışlayın’ desinler. Bu çok önemli, bu sayı artığı zaman diyalizde ki organ bekleyen hastalarımızın sayısı azalacak” diye konuştu.

9 YAŞINDAN BU YANA 18 YIL BOYUNCA BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALIĞIYLA MÜCADELE EDEN 27 YAŞINDAKİ OĞUZ KUTLU, YAPILAN ORGAN BAĞIŞIYLA YENİDEN SAĞLIĞINI KAVUŞTU.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.