(Özel Haber) Kornea Naklinde Büyük Başarı

(Özel Haber) Kornea Naklinde Büyük Başarı
Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 8 ayda 41 kornea nakli yapıldı. Bursa Koordinasyon Merkezi’ne bağlı 2015 yılında yapılan 74 kornea naklinin 41’inde Balık...

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 8 ayda 41 kornea nakli yapıldı. Bursa Koordinasyon Merkezi’ne bağlı 2015 yılında yapılan 74 kornea naklinin 41’inde Balıkesir Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin imzası bulunuyor.

BAÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, korneadan kaynaklı göz rahatsızlıklarında yapılan kornea nakli operasyonlarında Türkiye’nin önde gelen hastaneleri arasında yer alıyor. 2015 yılında aralarında Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ile Devlet Hastanelerinin bulunduğu Bursa Koordinasyon Merkezi’ne bağlı yapılan 74 operasyonun 41’i Balıkesir Tıp Fakültesi’nde gerçekleşti.

Konuyla ilgili bilgi veren Dr. Esin Söğütlü Sarı, "Kornea bankamız 2014 yılının Haziran ayında hizmete girdi. Bankamız laboratuvar yöneticisi, 2 teknisyen ve 1 tıbbi müdürden oluşuyor. Bankamıza bağlı donör kaynağımız olan hastanelerimiz mevcut. İl merkezinde Atatürk Devlet Hastanesi ve Balıkesir Devlet Hastanesi, Burhaniye, Ayvalık, Edremit Devlet Hastaneleri ile Gönen, Bandırma Devlet Hastaneleri donör kaynağı olarak bankamıza bağlı. Bu hastaneler ile gün içinde bir kaç kez irtibat haline geçiyoruz. Uygun donör bulunduğu zaman hastanelere ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz" dedi.

Dr. Sarı, kornea naklinin halk arasında göz nakli olarak bilindiğini ancak bunun doğru bir tabir olmadığını söyledi. Esin Söğütlü Sarı, "Kornea nakli halk arasında göz nakli olarak biliniyor ancak bu çok doğru bir tabir değil. Biz kornea bankası tıbbi müdürleri olarak ve aynı zamanda göz hastalıkları müdürleri olarak bu algıyı düzeltmeye çalışıyoruz. Halk arasında göz nakli olarak tabir edilse de aslında nakil olan bir doku. Nakil olan, gözün en önünde bulunan vasküler olmayan yani damarsız saydam tabaka olan kornea tabakası. Korneanın saydamlığını bozan, kırıcılığını bozan hastalıklar var. Bu da hastanın görme kalitesini ve keskinliğini düşürüyor. Bu gibi durumlarda biz hastalarımıza kornea nakli uyguluyoruz. Gözün en ön kısmındaki yaklaşık 1 milimetrenin yarısı yani 500 mikron olan korneayı değiştiriyoruz. Hastanın ne gözbebeğine ne de lensine hiç bir zarar gelmiyor" şeklinde konuştu.

İstatistiklerle ilgili bilgi veren Sarı, "Bankamızın faaliyete geçtiği günden bugüne sayarsak toplam 80 kornea nakli gerçekleştirdik. 2015 yılından bu yana da toplam nakil sayımız 41. Biz Bursa Koordinasyon Merkezi’ne bağlı çalışan bir göz bankasıyız. Bizden başka 6 hastane daha oraya bağlı. Bursa Koordinasyon Merkezi’nde 74 kornea nakli yapılmış bunun 41’i Balıkesir Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldı, bu da bizim için gurur verici bir sonuç" dedi.

DOKTOR ESİN SÖĞÜTLÜ SARI, KORNEA NAKLİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.