Özel Medicalpark Karadeniz Hastanesi’nden Psikiyatrist Dr. Cengiz Soylu:
Özel Medicalpark Karadeniz Hastanesi’nden Psikiyatrist Dr. Cengiz Soylu, aşırı sıcak ve nemli havalara karşı uyarılarda bulunarak, “İnsanlar aşırı sıcak ve nemli havalarda çabuk sinirlenir, unutkanlık, dalgınlık ve yorgunluk yaşarlar” dedi.
Bölgenin iklim özellikleri insanlar üzerinde etkili değişiklikler yaptığını belirten Dr. Cengiz Soylu, “Her türlü meteorolojik olay ve mevsim geçişleri, insanın ruhsal durumu, enerji düzeyi, beslenme tercihleri gibi özellikleri üzerinde etkili olmaktadır. Bu etkiler coğrafi bölgelere ve kişiden kişiye değişmekle beraber yaklaşık üçte birimizi etkileyebiliyor. Özellikle bölgemizin iklim özellikleri insanlarımız üzerinde daha da etkili değişiklikler yapabilmektedir. Sonbahar ve kışın depresyonun artması, ilkbahar ve yazın anksiyete bozukluklarının artması bu yüzdendir. Atalarımız yazın yaylalara çıkarak yaz sıcağı ve nemin olumsuz etkilerinden yüzyıllarca korunabilmişlerdir. İnsanların genellikle kapalı, yağmurlu ve bunaltıcı havalarda isteksiz, enerjisi azalmış, morali olumsuz etkilenmiş, içe dönük ve karamsar bir tablo yaşarlar. Aşırı sıcak ve nemli havalarda ise çabuk sinirlenme, unutkanlık-dalgınlık ve yorgunluk hissederler. Aksine güneşli, masmavi ve temiz bir hava insanları olumlu etkileyerek enerji ve moral atışı yapar. Bununla beraber, ısı artışı 40 derecelere yaklaştığında davranışsal sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Aşırı sıcaklar çalışma isteksizliğini beraberinde getirebilir. Bu gibi durumlarda insanların işleri ertelemeye, yavaşlatmaya, sabah işe geç gelmeye başlayabilirler” dedi.
YAZA DOĞRU BİRÇOK RUHSAL HASTALIKLAR ALEVLENMEYE BAŞLAYABİLİR
Yaza doğru ruhsal hastalıkların alevlenmeye başlayabileceğine dikkat çeken Dr. Soylu, “Yaza doğru birçok ruhsal hastalıklar alevlenmeye başlayabilir, bazı anksiyete bozuklukları, panikler, bipolar bozukluğun manik formları ve bazı psikotik bozukluklar bunlar arasındadır. Bu nedenle bu gibi hastalıkları olanların tedavilerine daha özen göstermeleri uykusuz kalmamaları ve aşırı bedensel yorgunluğa dikkat etmeleri gerekir. Çok daha dikkat etmemiz gereken bi durumda, özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan duygudurum değişikliklerinin riskli bireylerde intihar düşüncelerini ve girişimlerini arttırmasıdır. Özellikle ergen ve yaşlı bireyler bu konuda, daha risk altındadırlar” ifadelerini kullandı.
Yaz aylarında ortaya çıkabilecek ruhsal durumlara karşı önerilerde bulunan Dr. Cengiz Soylu, “İlkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkabilecek ruhsal durumlara karşı bazı genel önerilerde bulunabiliriz. Örneğin yeterli ve uygun sıvı alımı, meşrubat tüketiminden kaçınma, uygun ve düzenli egzersiz, aşırı sıcaklarda çalışmak zorunda kalınırsa sık sık mola verme, rahat ve pamuklu kıyafetleri tercih etme, sosyal faaliyetlerde bulunma, kısa tatiller ya da ortam değişikleri, ılık duş alma ve çok sıcak saatlerde dışarı çıkmama gibi” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.