Prof. Dr. Başaran: "Sünnet Tıbbi Bir Ameliyattır"
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Ümit Nusret Başaran, sünnetin tıbbi bir ameliyat olduğunu söyledi. Prof. Dr. Başaran, "Dışarıda bu işi yıllardan beri iyi yapan sağlık çalışanları var. Ancak, bu iş neticede tıbbı literatürde ürolojik bir ameliyattır. Hekimlerin gözetiminde yapılması daha doğru olacaktır" dedi.
Başhekimlik Toplantı Salonu’nda basın mensupları ile bir araya gelen Prof. Dr. Başaran, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte büyük artış gösteren sünnet ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Ülke genelinde her yıl 1 milyon çocuğun sünnet olduğunu belirten Başaran, hastanelerdeki doktor istihdamının bu sayıdaki bir talebi karşılayamayacağını ifade etti.
Prof. Dr. Başaran, "Artık günümüzde insanlarımız sünnet konusunda daha da bilinçlendi. Dışarıda da yıllardan beri sağlıklı bir şekilde sünnet yapan kişiler var. Bize çok fazla bir şikayet gelmiyor. Ancak yine de sünnet tıp literatüründe ürolojik bir ameliyattır. Dolayısıyla doktorların bu operasyonu yapması elbette daha doğrudur. Toplu sünnetlerin çok yaygın olduğu dönemlerde hijyen yönünden çok sıkıntılar yaşanıyor. Toplu sünnet törenlerinde iltihap kapma vakası oldukça fazla oluyordu. Bunu gören bakanlığımız zaten bu tip törenleri yasakladı. Şu an çok ciddi sıkıntılarla karşılaşmıyoruz. Zaten ülke genelinde alınan kararlar neticesinde toplu sünnetler yapılmıyor" ifadelerini kullandı.
Sezonun açılması ile birlikte talebin oldukça arttığını belirten Prof. Dr. Başaran, "Çocuğun sünnet olması için en uygun yaş 2-7 yaş arasıdır. Ya iki yaşından önce ya da 7 yaşında olmalıdır. 2 yaşından önce yapılan bu ürolojik ameliyat çocukta travmatik bir durum oluşturmaz. Ancak 2 ile 5 yaş arasında yapılan ürolojik müdahaleler çocuğa travmatik bazı durumlar yaşatabilir. Çocuklarda cinsel kimlik 2-5 yaş arasında oluşur. Bu dönemlerde cinsel eğilimleri şekillenir. Dolayısıyla bu dönemlerde cinsel organlarına yapılacak müdahale psikolojik açıdan sağlıklı değildir. Bu yüzden son dönemlerde yenidoğan sünneti uygulaması tercih ediliyor. Anne babaların bu süreçte yaptığı yanlışlar da oluyor. Veliler 0-4 yaş arası çocukların cinsel organlarının sünnet derisinin dışarıya çıkmamasını büyük takıntı haline getiriyorlar. Bu takıntıları sebebiyle yanlış tedavi yöntemleri kullanıp çocuğun cinsel organının iltihap kapmasına da neden oluyorlar. Sünnet derisinden cinsel organın bu yaşlarda çıkmaması sağlıklı ve normaldir. Burada tam tersi bir durum olduğunda hekime başvurulması gerekir" diyerek yapılan yanlış uygulamalara dikkat çekti.
Prof. Dr. Başaran, son olarak çocukların maksimum 10 yaşına kadar sünnet edilmesi gerektiğini bildirdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.