Prof. Dr. Faruk Buyru’dan Hamilelere Yaz Aylarında Süt Tavsiyesi

Prof. Dr. Faruk Buyru’dan Hamilelere Yaz Aylarında Süt Tavsiyesi
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, hamilerin yaz aylarında hamileleri süt içme konusunda uyardı.Sıcak ve nemli...

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, hamilerin yaz aylarında hamileleri süt içme konusunda uyardı.

Sıcak ve nemli havalar bunaltmaya devam ediyor. Bu havalardan en çok etkilenenlerin başında hamileler geliyor. Yaz gebelikleri biraz daha zor geçebiliyor.

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, yaz aylarında şikayetlerin, hem sıcaklara hem de gebeliğe bağlı bir takım problemlerden dolayı daha fazla hissedildiğini kaydederek, ‘‘Yaz gebelikleri biraz daha zor geçebiliyor , özellikle çok yoğun sıcak ve yoğun nemin olduğu ortamlarda gebelerin biraz daha dikkatli olmasında yarar var. Yaz dönemini biraz daha rahat geçirebilmeleri için gebelere önerilerde bulunmak mümkün, zaten tüm gebelik boyunca gebelerin fazla sıvı tüketmelerini öneriyoruz” dedi.

Prof. Dr. Buyru, hamilelerin her gün 7-8 bardak su içmeleri gerektiğini belirterek, ‘’Günlük sıvı gereksinimini karşılamak için, bu tek başına yeterli olmayabiliyor su. Süt, limonata , taze sıkılmış meyve suları ya da maden suyu gibi mineral içeren sıvılar bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir” şeklinde konuştu.

Özellikle süt ve süt ürünlerinin hamilere yaz aylarında özellikle önerildiğini ifade eden Prof. Dr. Buyru, ‘’Süt ve süt ürünleri ayran ve yoğurt da buna dahil , gebelerin hem protein hem kalsiyum ihtiyacını çok iyi derecede karşılayabilecek ürünler. Onun yanı sıra sıvı ihtiyacını da gidermiş oluyor. Ayran tüketirken çok tuzlu olmamasına dikkat etmek gerekir. Ayrı şekilde meyve suyu ve limonata gibi ürünleri tüketirken de şeker katılmamış ya da az şekerlendirilmiş ürünleri tüketmekte fayda var” diye konuştu.

Prof. Dr. Faruk Buyru, hamileleri tuz ve şeker konusunda uyararak, Bu dönemde gerek sıvalarla gerek besinlerle alınan fazla tuz vücutta su tutulmasına ve ödeme yol açıyor. Şeker tüketildiğinde de gebenin boş kalori almasına dolayısı ile de kilo almasına neden oluyor. Şeker ve tuz tüketimini kısıtlamakta fayda var” dedi.

HAMİLERE GÜNEŞ UYARISI

Prof. Dr. Buyru, olumsuzluklarına rağmen güneş ışınlarının faydalarının da gözardı edilmemesi gerektiğini kaydederek, Her gün 10-15 dakika güneş ışını D vitamini gereksinimini karşılamak açısından önemli. Fakat sadece öğlen güneş ışınlarının dik geldiği durumda çok fazla güneş ışığına maruz kalmamak gerekiyor” diye konuştu.

Prof.Dr. Buyru, güneş ışınlarının hamilelerde daha fazla lekeye yol açtığını vurgulayarak, “Hem yanık hem de ciltte başka olumsuz etkilere özellikle gebelerde cilt lekelerine yol açabilir. Kısa süreli güneş ışığında kaldığınızda korunma faktörü gibi bir takım şeylere gerek yok ama 15 dakikadan uzun güneş ışığında kalacaksak mutlaka koruma faktörü ile cildi korumakta fayda var. Bunun yanı sıra denize havuza girilecekse öğlen sıcağında değil de sabah ya da öğleden sonra girmekte yarar var” dedi.

“YÜZME, HAMİLELER İÇİN EN İYİ EGZERSİZ”

Havuza ya da denize girdikten sonra ıslak mayo ile oturmamak gerektiğini vurgulayan Buyru, “Denizde veya havuzda yüzme, gebelerin yapabileceği en iyi egzersizlerden. Bu nedenle imkan varsa yapılmalı, ama tabi ki denize girip çıktıktan sonra mayo değiştirmek gerekiyor. Bir takım enfeksiyonlar , akıntılar bu dönemde daha sık görülebiliyor. Islak mayo ile oturmak gibi etkenlerden uzak durmak gerekiyor. Enfeksiyonlar erken doğumu tetikleyebilir. Sarı- yeşil renkli, kötü kokulu akıntı olması durumunda b doktoruna haber verip, muayene olmasını öneriyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelerin klimadan ve nem alıcı cihazlardan da yararlanabileceğini belirterek, “Isı ve nemi daha az hisstemek için pamuk veya keten giysiler tercih edilmeli, sentetik kumaşlardan kaçınılmalı. Sık ılık duş da yararlı olabilir. Klima veya vantilatörler uygun bir şekilde kullanılabilir.Yürüyüş yapılacaksa sabah veya akşam saatleri tercih edilmeli. Sık ve az beslenmek, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, fazla kilo almamak da bu dönemi daha rahat geçirmeye katkıda bulunabilir” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.