Prof. Dr. İhsan Bakır: “Kalp Kapağı Tamiri Cerrahi Açıdan Zor”

Prof. Dr. İhsan Bakır: “Kalp Kapağı Tamiri Cerrahi Açıdan Zor”
Prof. Dr. İhsan Bakır, kalp kapağı tamirinin cerrahi açıdan zor bir işlem olduğunu belirterek, “Tecrübeli ellerde yapılması gerekiyor. Bizim için aslında zor ama hasta için ameliyat sonrası çok konfor...

Prof. Dr. İhsan Bakır, kalp kapağı tamirinin cerrahi açıdan zor bir işlem olduğunu belirterek, “Tecrübeli ellerde yapılması gerekiyor. Bizim için aslında zor ama hasta için ameliyat sonrası çok konforlu” dedi.

Prof. Dr. İhsan Bakır, kalp kapağı tamiriyle ilgili açıklama yaptı. Bakır, “Cerrah açısından tamir zor bir işlem. Tecrübeli ellerde yapılması gerekiyor. Bizim için aslında zor ama hasta için ameliyat sonrası çok konforlu. Hastalarımız kan sulandırıcı ilacı kullanmak zorunda kalmıyorlar. İlacın ciddi yan etkileri var. Onlara da maruz kalmıyorlar. Bu hastada uyguladığımız özellikli bir işlem. Çünkü kalbin zarını kullanarak tamir işlemini gerçekleştirdik. Şu anda kalp zarı, kapağın etrafında duruyor ve kapağın normal bir şekilde fonksiyon görmesini sağlıyor. Eski yetersizlik sıfırlanmış durumda. Akciğerlere giden kan akımı da normal düzeye geldi. Robotla bu ameliyatı kamu hastanesinde ilk kez yapmış olduk. Normalde açık yöntemle kalp zarını kullanarak tamir işlemini gerçekleştiriyorduk. Ama robotla ilk kez böyle bir tamir işlemini gerçekleştirdik” diye konuştu.

Prof. Dr. İhsan Bakır, hastanın ameliyatının birkaç küçük kesiden yapıldığını belirterek, “Şu anda sol tarafta yaklaşık 4 santimetrelik memesinin altında bir kesisi var. Bir de küçük küçük 1’er santimetrelik 4 ayrı kesisi var. Kasık bölgesinde de 3-4 santimetrelik bir kesisi var. Hastamız mayo giydiği zaman üst kısmı açık bir kıfayet giydiği zaman iman tahtasının olduğu bölgede hiçbir kesi gözükmeyecek. Açık ameliyat yapılsaydı hastamızın normal hayata dönüşü yaklaşık 2 ay sürecekti. Kemiğin kaynaması uzun süreceği için hastamızı normal hayatından alıkoyacaktı. Hastamız ev işlerine hızlı bir şekilde dönebilecek hatta evine arabasını kullanarak gidebilir” şeklinde konuştu.

Robotla ameliyat ettikleri her kalp kapağını tamir etmeye çalıştıklarını kaydeden Bakır, “Tamir hasta için konforlu bir yöntem. Her zaman da bir cerrah tarafından tercih edilmesi gereken bir yöntem. Bir söz var ‘Tamir yapılamıyorsa tamirde sorun yoktur, yapamayan cerrah vardır’ Onun için cerrahınızı değişin diyorlar. Yani tamire o kadar önem veriliyor dünyada. Kapağınızı değiştirin deniliyorsa kafalarında bir soru işareti olsun mitral kapak açısından konuşuyorum. Lütfen başka bir cerraha daha sorsunlar. Hastalarımız tamirle uğraşan hekimlere danışsınlar” ifadelerini kullandı.

“ROBOTLA AMELİYAT SAYIMIZ 200’E ULAŞTI”

Bakır, Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’nde robotla yaptıkları kalp ameliyatı sayısının 200’e ulaştığını vurgulayarak, “Bu çok büyük bir oran. Şu anda dünyanın sayılı merkezleri arasına girdik diyebiliriz. Avrupa’da çok iyi dediğimiz merkezler yılda 50 tane vaka yapıyorlar. İlk 10’dayız diyebilirim” dedi.

PROF. DR. İHSAN BAKIR, KALP KAPAĞI TAMİRİNİN CERRAHİ AÇIDAN ZOR BİR İŞLEM OLDUĞUNU BELİRTEREK, “TECRÜBELİ ELLERDE YAPILMASI GEREKİYOR. BİZİM İÇİN ASLINDA ZOR AMA HASTA İÇİN AMELİYAT SONRASI ÇOK KONFORLU” DEDİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.