Ramazan Sonrası Tatile Çıkacaklara ’Fıtık’ Uyarısı
Ramazan ayı boyunca hareketsiz kalan vücudun tatilde aşırı zorlanması bel ve boyun fıtığına davetiye çıkarıyor. Özellikle denizde vücudu yoracak hareketlerin sakatlanmalara yol açabileceği uyarısı yapan Manuel Fizyoterapistler Derneği Başkanı Oğuzhan Söylemez, "Yaz aylarında ortaya çıkan bel ve boyun tutulması, fıtık vakarının büyük bir kısmı vücudun tatilde aşırı yorulmasından ve vücuda ani yük binmelerinden kaynaklanıyor. Tatil için Ramazan ayının bitmesini bekleyen vatandaşlar aşırı yorulma ve uzun süreli molasız araba kullanmaktan sakınmalı" diye konuştu.
Tatil planlarını Ramazan ayı sonrasına bırakanlar için uzmanlardan fıtık uyarısı geldi. Ramazan ayında 16 saati aşan oruç sürelerinin vücudun halsiz kalmasına ve eklemlerin güçsüzleşmesine neden olduğunu anlatan Manuel Fizyoterapistler Derneği Başkanı Oğuzhan Söylemez, tatile çıkacakların basit egzersiz hareketlerini sık sık tekrarlamalarını ve beslenme konusunda da azar azar yemek oranlarını artırmasını ilk günlerde aşırı yemeden kaçınmasını tavsiye etti. Vatandaşların tatil yolunu beklediklerini haliyle de yoğun bir tempo içine girildiğini ifade eden Söylemez, "Bel ve boyun fıtıklarını tetikleyen başlıca unsurlar, aşırı yorulma, aniden yukarı uzanma, yana doğru sert bir eğilme, klima rüzgarına ve cereyana maruz kalma, uzun süre ayakta durma, uzun süre sarsıntılı yolda araba kullanma sayılabilir. Bu etkenler düşünüldüğünde Ramazan ayında oldukça sakin tempoda yaşayan birinin tatilde vücudu zorlamaması gerek. Araç kullanacaklar ön camı açmak yerine arka camı açmayı veya klimayı doğrudan kendine gelmeyecek konuma ayarlaması gerekir. Sık sık mola vererek, eklem ve boyunları esnetme hareketleri yaparak yolculuk yapılmalı. Tatilde ağır valiz kaldırmak ya da taşımak omurgaya zarar verir. Bunun için çekmeli valiz kullanılması ve taşınabilecek kadarının doldurulması önemlidir. Dolu, ağır bavul yerine, kendinizi zorlamadan taşıyabileceğiniz küçük hafif bavullarda eşyalarınızı taşıyın. Bagaj kaldırırken ise dizlerinizi bükün sırtınızı düz tutun, taşıyacağınız eşyaları vücudunuza yakın tutarak taşıyın. Tren, otobüs ya da uçak seyahatinde her 30 dakikada bir hareket ederek, sabit pozisyonunuzu değiştirerek vücuttaki kan dolaşımınızı hızlandırabilir, yanınıza boyun yastığı alabilirsiniz. Tatilin ilk günü hafif tempoda yüzülmeli ve su güreşi, balıklama atlama, suda takla atma, aralıksız ve yorucu şekilde yüzme gibi aktivitelerden sakınmalı. İlk günlerde hafif yemekler ile beslenerek daha sonraki günlerde ağır yemekler yenmeli" ifadelerini kullandı.
"HER ON KİŞİDEN SEKİZİNDE FITIK VAR"
Bel ve boyun fıtığının en sık görüldüğü meslek grubunun ev hanımları, yöneticiler, öğretmenler ve şoförler olduğunu belirten Fizyoterapist Oğuzhan Söylemez özellikle bu grupta yer alanların sakatlanmalara karşı daha dikkatli olması gerektiği uyarısı yaptı. Bel ve boyun fıtığı, boyun düzleşmesi vakalarının çok yaygınlaştığını ve her 10 kişiden 8 tanesinde omurga rahatsızlığı bulunduğuna dikkat çeken Söylemez, "Bu rahatsızlıklar manuel terapi ve fizik tedavi ile kısa sürede ameliyatsız ve ağrısız bir şekilde düzeltilebiliyor. Birkaç seanslık terapilerle fıtık ve omurga rahatsızlıklarından tamamen kurtulmak mümkün" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.