Sigara İçenler Dikkat
Akdeniz Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, sigara kullananları uyarıda bulunarak, pnömotoraks (akciğerin sönmesi ve göğüs boşluğunda hava toplanması) hastalığının en az kanser kadar hayati tehlike taşıdığını vurguladı.
Pnömotoraksın akciğerde oluşan hava keseciklerinin yırtılması sonucunda, içlerinde bulunan havanın göğüs boşluğuna kaçmasıyla oluştuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Erdoğan, hastalığın çoğunlukla çok sigara içen kişilerde görüldüğünü vurguladı.
Pnömotoraksta oluşan hava keseciklerinin basınç değişimi, ani hareket, öksürme ile patlayabildiğinin altını çizen Prof.Dr. Erdoğan, patlayan keseciklerin içindeki havanın göğüs boşluğuna veya akciğer dışına taştığını söyledi. Bu hastalığa etki eden çevresel faktörlerin başında sigaranın geldiğini işaret eden Prof. Dr. Erdoğan, erken teşhis ve sigaranın bırakılmasıyla hastalığın tedavisinde olumlu yanıt alındığını belirtti.
Sigara içmeyen hastalarda pnömotoraks riskinin yok denecek kadar az olduğuna değinen Prof.Dr. Erdoğan, “Sadece genetik risk ön planda. Ailede pnömotoraks varsa ve sigara içiyorsanız bu hastalığa yakalanma riskiniz yüzde 90’dan yüksek” dedi. Hastalığın ilk olarak efor düşmesi şeklinde kendini gösterdiğini açıklayan Prof.Dr. Erdoğan, “Hastalığın ortaya çıktığı kişiler, ’Eskiden 10 katı koşarak çıkardım, şimdi yoruluyorum’ demeye başlar. Pnömotoraks’ı olan kişiler akciğerlerin normal yapısını kaybeder. Bu nedenle kandaki oksijenle kardondioksitin yer değiştirmesi işlemi de zarar görür” şeklinde konuştu. Hastaların akciğerlerinde iğne batması gibi ağrılar hissedebildiklerini ifade eden Prof. Dr. Erdoğan, bu hastaların akciğerlerinin küçüldüğünü, hatta söndüğünü, ani nefes darlıkları yaşadıklarını dile getirdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.