Türkiye’nin yüzde 75’i...

Türkiye’nin yüzde 75’i...
17-23 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı haftası, 22 Kasım ise Dünya Diş Hekimleri Günü olarak kutlanıyor.

17-23 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı haftası, 22 Kasım ise Dünya Diş Hekimleri Günü olarak kutlanıyor. Türkiye'nin toplum ağız ve diş sağlığı karnesine bakıldığında nüfusun çok küçük bir kısmı ağız sağlığı bakımını yapıyor.

Toplum Ağız ve Diş Sağlığı haftasında yapılan faaliyetlere değinen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı, Doç. Dr. Hakkı Sunay, bu kapsamda Türk Diş Hekimleri Birliği, Diş Hekimleri Odaları ve Üniversitelerin işbirliği ile bir çok organizasyon düzenlediğini belirtti.

YILDA 70 MİLYON DİŞ FIRÇASI, 70 MİLYON DİŞ MACUNU TÜKETİLİYOR

Diş hekimliğinin 107. Yılında Türkiye'de toplum ağız ve diş sağlığı tablosunu yorumlayan Doç. Dr. Hakkı Sunay,

"Türkiye'deki bir yıl önceki rakamlara ve istatistiklere bakıldığında dünya çapında çok geri sıralarda kalıyoruz. 75 milyon nüfuslu bir ülkede 70 milyon adet diş fırçası tüketiliyor. Aslında 3 ayda bir değiştirilmesi gerektiği düşünüldüğünde, olması gerekenin yüzde 25'i civarında tüketildiği görülebilir. Belirli bir kesimin de bu kurallara uyarak kullandığını düşünürsek, nüfusun bir kısmı diş macunu ve fırçasıyla hiç karşılaşmamış vaziyette ve bu da ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiliyor.

Diş macunu istatistikleri ise, yılda 70 milyon adet 100 ml tüketildiğini gösteriyor. Bu çok düşük bir yüzde, 100 ml'lik bir diş macununu bir ailenin yaklaşık bir hafta kullandığı hesap edildiğinde ailenin yılın büyük bir kısmında dişlerini fırçalamadığı ortaya çıkar.

"ÜŞENGEÇLİK DE BAKIM YAPMAMA NEDENLERİNDEN"

Ağız ve diş sağlığında bakımın önemini vurgulayan Doç. Dr. Sunay, insanların genetik nedenlerden dolayı ağız ve diş sağlığının kötü ve düzelmeyeceğine inandığı ya da üşendiği için bakım yapmadığını da söyledi:

"İnsanların başına bir şey geldiğinde daha çok farkındalık oluşturuyor. Bir hastamızın dişi çürüğünü basit bir bakımla bile önleyebileceğini bilmesi önemli. Çok yaygın olarak duyduğum, "benim dişlerim genetik olarak kötü, ben ne yaparsam yapayım bu düzelmeyecek" diyen ve ağız bakımını da bir kenara atan hasta grupları var. Çok enteresan bir şekilde üşengeçlik de bakım yapmama nedenleri arasında yer alıyor".

'KISA ZAMANDA OLUMLU SONUÇ VEREBİLİR'

Türkiye'nin Sağlık Bakanlığı nezdinde üniversitelerde çalışmalar yapıldığını ve bunların tek bir platformda politika olarak birleştirilmesi gerektiğini anlatan Sunay, bu konuda bir platform oluşturulur ve tek bir yerden organize bir şekilde çalışmalar yapılırsa yakın zamanda olumlu sonuçlar alınabilir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.