Uykuda Diş Sıkma Nedenleri Ve Tedavisi

Uykuda Diş Sıkma Nedenleri Ve Tedavisi
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Cem Harbalioğlu “diş sıkma” hakkında bilgi verdi.Dt. Harbalioğlu “Bruksizm(diş sıkma); genel olarak uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren fonk...

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Cem Harbalioğlu “diş sıkma” hakkında bilgi verdi.

Dt. Harbalioğlu “Bruksizm(diş sıkma); genel olarak uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren fonksiyonel olmayan alışkanlıklardır. Normal şartlarda alt ve üst çenedeki dişlerimizin çiğneme ve yutkunma dışında karşılıklı temasa gelmemesi gerekir. Bir yakınınız bu konuda sizi uyarıyor ise diş hekimini ziyaret etmeniz gerekmektedir. Bu rahatsızlık, baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ağzı açarken ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya çene de kaymalar şeklinde sorunları da beraberinde getirir. Toplumumuzda da sıklıkla görülen bu rahatsızlıktan çoğu zaman hastanın kendisinin de haberi olmamaktadır” dedi.

Diş gıcırdatma sonucu ağız ve dokularda ne tür rahatsızlıklar oluştuğu hakkında da bilgi veren Dt. Cem Harbalioğlu, “Dişlerin çiğneyici yüzünde aşınma oluşur, dişlerde kırılma, dişlerde aşırı hassasiyet, dişlerde sallanma, yanaklarda iritasyon (tahriş), kas ağrısı, baş ağrısı ve çene ekleminde ağrısı olur. Bu belirtiler diş gıcırdatmanın hemen başlangıcından itibaren ortaya çıkmaz. Olayın şiddetine ve süresine göre bazen yıllar sonra görülebilmektedir. Çoğunlukla belirtilerin tümü birden olmayabilir. Bazen çok az belirti gösterebilir. Diş sıkma alışkanlığının iki ana nedeni vardır. Bunlardan ilki stres; ikincisi ise kapanış bozukluğudur. Diş sıkma alışkanlığı geceleri kendini gösterse de ileri vakalarda gündüz de aynı fonksiyonel bozukluğun görüldüğü tespit edilmiştir” diye konuştu.

Dt. Cem Harbalioğlu şu bilgileri verdi: “Diş gıcırdatma tedavilerinin amacı; dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan ‘gece koruyucuları’, diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.”

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Cem Harbalioğlu, “Hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir. Bu tedaviler; stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamalarıdır. Gece plağının yanı sıra günümüzde diş sıkma tedavilerinde en çok kullandığımız yöntemlerden biri de botoks uygulamalarıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.