Uyuşturucu Bağımlılığında İlk Yardım Bilgileri
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Acil Servis Hekimi Dr. Kerem Sayman, uyuşturucu bağımlılığında hayat kurtaran ilk yardımla ilgili bilgiler verdi.
Dr. Sayman, aşırı dozda uyuşturucu kullanmanın belirtilerinin kullanılan uyuşturucunun türüne göre değişiklik gösterdiğini anlattı. Ancak, uyuşturucu kullanıcılarında; göz bebeğinin anormal boyutlara ulaşması, huzursuzluk, kasılma, sanrıların ya da paranoyanın görüldüğü davranışlar, nefes almakta zorluk çekmek, uyuşukluk, halüsinasyonlar, bulantı ve kusma, göz bebeklerinin ışık tutulduğunda değişmeyerek tepki vermemesi, sendelemek ya da düzensiz bir şekilde yürümek, terlemek ya da cildin aşırı derece kuruması ve ısınması, titremek, bilincin yerinde olmaması ve şiddet içeren ya da saldırgan davranışlar görülebileceğini belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Acil Servis Hekimi Dr. Kerem Sayman, “Yoksunluk belirtileri ise, kullanılan uyuşturucu türüne bağlı olarak değişiklik gösterse de, karın krampları, huzursuzluk, soğuk terleme, kasılma, sanrılar, depresyon, ishal, halüsinasyonlar, bulantı ve kusma, titreme, ölüm olarak görülebilir. İl yardımda, hastanın soluk yolu nabzı ve solunumu kontrol edilir. Eğer gerekiyorsa yani solunumu ve nabzı yok ise yapay solunum veya kalp masajına başlayın. Hastanın bilincinin yerinde olup olmadığını kontrol edin. Hastanın bilinci yerindeyse giysilerini gevşetin varsa kravat kemer çıkartın. Hastayı sıcak tutmaya çalışın. Ve sakinleştirin. Tıbbi yardım alabilirsiniz. Varsa şok belirtisi uygulama yapın. Şok belirtileri şunlardır: mavimsi dudaklar, zayıflık nemli ve solgun bir cilt ve bilincin kapanması şok belirtilerindendir. Hasta nöbet geçiriyorsa ilk yardım yapın. Hastanın hareketlerini durdurmaya veya engellemeye çalışmayın. Hastayı güvenli bir yere yatırın, yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan hastayı uzaklaştırarak veya bunları hastanın yanından uzaklaştırarak hastayı koruyun” diye belirtti.
ÇENE İLE İLGİLİ ZORLAYICI HAREKETLERDEN KAÇININ
Hasta üzerindeki kravat, kemer gibi sıkı giysileri varsa bunların gevşetilmesi, şayet takıyorsa gözlüğünün çıkartılmasının önemine değinen Dr. Sayman, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Sabit ve rahat olacak bir şekilde onu bir tarafa doğru yatırıp, tükürüğünün dışarı akması sağlayın. Rahat nefes alması için mümkünse ağzını ve solunum yolunu açık tutun. Asla ağzına bir şey sokmaya veya koymaya, dişlerini sıkıyorsa açmaya veya su vermeye çalışmayın. Çene ile ilgili zorlayıcı hareketlerden kaçının, Unutmayın ki; sıklıkla nöbet sonrasında kişi yorgun, ne yaptığını bilemez haldedir, dolayısıyla bu aşamada elinizden geldiğince sakin ve güven verici olun! Engellemeler olumuz olabilir ama açık bir cama veya yola doğru gitme gibi hareketlerine yumuşakça engel olun. Nöbet hakkında verebileceğiniz bütün bilgilerin hem hastaya, hem de doktora yardımcı olacağını unutmayınız. Ambulans gelene kadar hastanın nabzını solunum hızını ve kan basıncını takip edin. Yaşam belirtilerine bakın. Mümkünse hangi uyuşturucunun kullanıldığını tespit etmeye çalışın. Mevcut olan kutuları saklayın hastaya göstermeyin. Bu bilgileri sağlık ekiplerine iletin.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.