Yanlış Sivilce Tedavisi, İz Bırakıyor

Yanlış Sivilce Tedavisi, İz Bırakıyor
Cildiye Uzmanı Dr. S. Hande Öcal, sivilce tedavisini güçleştiren en büyük sorunun; halk arasında bilinen yanlış tedavi yöntemleri olduğunu söyledi.Tıbbi açıdan akne tedavisi hakkında doğru tedavi yönt...

Cildiye Uzmanı Dr. S. Hande Öcal, sivilce tedavisini güçleştiren en büyük sorunun; halk arasında bilinen yanlış tedavi yöntemleri olduğunu söyledi.

Tıbbi açıdan akne tedavisi hakkında doğru tedavi yöntemlerini anlatan Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Cildiye Bölümü’nden Uzm. Dr S. Hande Öcal, kozmetik ürünlerle akne tedavisinin tümüyle tedavi edilemeyeceğini söyledi. Ergenlik sivilcesi olarak da bilinen aknenin bir kıl keseciği ve yağ bezleri hastalığı olduğunu ifade eden Öcal, akne şikayeti olan insanların dermatoloji uzmanlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

“KOZMETİK ÜRÜNLER KESİN ÇÖZÜM DEĞİL!”

Akne erken çocukluk ve kadınlarda erişkin dönemde de görüldüğünü belirten Öcal, "Sıklıkla ergenlik döneminde artmış seks hormonlarının etkisiyle başladığından dolayı akne bir ergenlik dönemi hastalığı olarak bilinmektedir. Rahatsızlık bu dönemdeki gençlerin yüzde 85’inde az ya da çok, farklı oranlarda görülse de seyrek olarak anne sütünden geçen hormonların etkisiyle erken çocukluk döneminde ve özellikle kadınlarda erişkin dönemde de görülebilir. Ergenlik döneminin sona ermesiyle birlikte akne probleminin de sona ereceği; bu nedenle de tedavinin gereksiz olduğu düşüncesi ise doğru değildir. Bu dönemde yeterli ve etkili bir tedavi uygulanmazsa hem deride fiziksel olarak iz kalır hem de kişisel görünüm ile ilgili olarak endişeler artacağından hasta ruhsal olarak etkilenir. Kozmetik ürünler, cildi temizleyerek ve nemlendirerek akne tedavisine destek olurlar ancak başlı başına kozmetik ürünler ile akneyi tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle akne tedavisi için dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır. Ayrıca aknenin yenilen yiyeceklerle bir ilişkisi görülmemiştir. Ancak kişisel gözlem olarak herhangi bir gıda ile aknede şiddetlenme gözlenmişse o gıdanın tüketimi azaltılabilir." dedi.

“ERGENLİK DÖNEMİ SONA ERİNCE AKNE PROBLEMİ BİTMİYOR”

Akne tedavisinin, hastalığın şiddeti ve hastanın tedaviye uyumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak oluşturulması gerektiğini belirten Öcal, “Akne ilaçları topikal (dıştan sürerek) veya sistemik (ağızdan alarak) yolla uygulanabilir. Herhangi bir tedavinin başarısını değerlendirmek için 6-8 hafta gerekir. Çoğunlukla hastalık kontrol altına alındıktan sonra da bazı topikal ilaçlar kullanılmaya devam edilebilir. Cildinizi gereğinden sık ve sert temizleyicilerle temizlemeyin ve Akne tedavisinde kullanılması gereken cilt ürünlerinin uygulamasında aşağıda belirttiğim noktalara mutlaka dikkat edin. Cilt gereğinden sık ve sert temizleyicilerle ve sert sürtme hareketleriyle temizlenirse akne şiddetlenebilir. Günde 2 kez yumuşak temizleyici ile temizlemek yeterlidir. Akne tedavisi esnasında anti bakteriyel veya akne ilacı içeren temizleyiciler tercih edilmemelidir. Yoğun yağlı kremler, kapatıcılar, sıkıştırılmış pudralar sivilce oluşumunu artırır" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.