ZEKERİYA ÇAKABEY ARAMIZDA

ZEKERİYA ÇAKABEY ARAMIZDA
Ömrünü eğitime adamış şehrimizin yetiştirdiği nadide isimlerden biri olan Şair- Yazar Zekeriya Çakabey yazar kadromuzda, maraş gündem okurları için yazacak.

Ömrünü eğitime adamış şehrimizin yetiştirdiği nadide isimlerden biri olan Şair- Yazar Zekeriya Çakabey yazar kadromuzda, maraş gündem okurları için yazacak. Şiir ve hikaye dalında yazılar yazan yazarımız, aktüel, sosyal ve kültürel konularda görüşlerini dile getirecek.

Değerli yazarımıza, yazar yazı ailemize katıldığı için teşekkür eder, hoş geldiniz diyoruz.

ZEKERİYA ÇAKABEY KİMDİR?

 01.01.1955 Yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya gelen Zekeriya Çaka, ailesinin köye göçmesiyle ilkokulunu Kısık ve Tekir İlkokulunda bitirdi. O yıllarda köyde ortaokul olmadığından Kahramanmaraş Merkez Orta Okulunda; liseyi okumaya Kahramanmaraş Lisesinde başlayıp, Gaziantep Lisesinde tamamladı.

    Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü bitirdikten sonra 1977 yılında Andırın Lisesinde görevine başladı. Kısa süre içerisinde “Nalınlar, Karaların Memetleri,” gibi oyunları öğrencileriyle sahnelerken tiyatro sahne eksikliğini görerek, liseye sahne yaptırdı. Daha sonra Kayseri Yahyalı Taşhan Orta Okul, askerlik, Pınarbaşı Lisesi atamaları sonucunda istifa ederek Tekir’de yol boyu lokantacılığına soyundu.

    Tekir’de, önce Aygün Lokantasında arkasından ceza evi ve mülkiyeti özel idareye ait olan Turistik Tesisleri dokuz yıl çalıştırdı. Geçirdiği trafik kazasından sonra Kuş Adası Tusan Tesislerinde bir yıla yakın çalıştı ve öğretmenliğe yeniden döndü.

    Tekir Ortaokulunda greve başladı. Kel Tepe Yok, Gül Tepe Var, isimli oyunu yazarak oynattı. Mehmet Sağlam’ın Bakanlığı döneminde Çok Programlı Lise sözü alındı ve kurucu müdür olarak görevlendirildi. Halk ozanlarıyla birlikte özel geceleri organize etti, güreş festivallerinde düzenlemenin içinde oldu. Okula sahnesi olan bir salon yaptırmak için uğraştı ve rotasyonla Hartlap Çok Programlı Lise müdürlüğüne atandı.

    Hartlap’ta da yine bina ve salon mücadelesi verdi. Uçurumun Ucundan, isimli oyun yazdı. Üç defa öğrencilerle mesleki eğitim amaçlı üç defa Avrupa’ya gitti.

    Şair ve yazarlarla tanıştı, Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneğinde görev aldı. Tekirdeki bahçesinde bulunan çınara, “Şairler Çınarı” adını veren şairlerle şiir dinletisi düzenledi. Şiirleri ve tiyatrolarıyla tanınmaya başlayan Zekeriya Çaka, Vişne Reçelini Hiç Sevmem adlı mizah tarzı hikâye kitabıyla sürpriz yaparak okuyucunun karşısına çıktı. Şiir, hikâye, deneme ve tiyatro çalışmaları devam etmektedir.  

  www.cakabeyhoca.com isimli kendine ait sitesinde görüş ve yazılarını paylaşmaktadır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.