Başkan Mahçiçek; Deprem gerçeğine dikkat çekti
Kahramanmaraş’ın Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, ‘Kahramanmaraş Fay Zonu’nun Depremselliği ve Onikişubat İlçesindeki konumu’ hakkında düzenlenen toplantında; “Esas olan insanlarımızı yaşatmak, yaşatmanın tedbirlerini almak” dedi.
Yapılan çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Hanefi Mahçiçek, “Onikişubat Belediyesi sınırları içerisinde Kahramanmaraş fay zonuna ait diri fayların aktif tektonik ve paleosismolojik özelliklerinin belirlenmesiyle ilgili. Bu alanda böyle ciddi bir çalışma bugüne kadar olmadı. AFAD İşleri Müdürlüğümüz, bakanlıklarımızın, fay hatlarıyla ilgili haritaları güncellerler, hep yenilerler. Ama bunların detaylarıyla ilgili çok fazla bilgiye bizlerde, sizlerden çok fazla sahip olamayız. Biz bu sıkıntıyı aşmak, daha doğrusu bu fay hatları ile ilgili derinlemesine çalışmalar yapabilmemiz için bize yol gösterecek bukabil çalışmalar olması gerektiğini düşündük. Sütçü İmam Üniversitemizin çok değerli hocaları ile bizim belediyemizin çok değerli elemanlarıyla, böyle bir çalışma yaptık. Gerçekten bu ülkede ilk olan bir çalışma. Temenni ederim ki, bu çalışmayı başka alanlarda da başka kuruluşlarımız yapar. Çünkü bizler deprem olduktan sonra ancak ah vah diyoruz. Yani binalar kafamıza çöküyor eyvah diyoruz, şunun altından kurtardık bunun içinden çıkardık falan ama esas olan insanlarımızı yaşatmak, yaşatmanın tedbirlerini almak. Yoksa devletimiz güçlü anlamıyla yıkıldıktan sonra yenisini yapıyor ama onları yıkılmadan ayakta tutabilmek önemli, insanlarımızın altında kalmasını önlemek önemli. İşte bu bağlamda Kahramanmaraş biliyorsunuz depremde ilk akla gelen şehirlerden biri ve en önemli deprem kaynağına sahip olan bir kent. Ve gelecekte de deprem üretmesi mümkün bir takım fay hatlarına sahip. Bu fay hatlarından bir tanesi biliyorsunuz Doğu Anadolu fay hattı. Bu hat, Gölbaşı Türkoğlu ve Pazarcık ilçelerinden Antakya, Amanos arasında uzanan sekmenleri yeni bölümleri kapsar. 1114’de 7.8, 1513’de 7.4 büyüklüğünde depremler üretmiş olan Gölbaşı, Türkoğlu, Pazarcık'a hattı 1822’de 7.5 büyüklüğünde deprem üretmiş. Türkoğlu, Antakya, Amanos sekmenlerinin arasında bunlar. En son 1513’de deprem üretmiş olan Gölbaşı, Türkoğlu, Pazarcık sekmen üzerinde 508 yıllık bir suskunluk ve enerji birikimi evresi olduğu görülmekte” dedi.
DOĞU ANADOLU FAY HATTI AKTİF
Bu çalışma sayesinde fay hatlarının eni, boyu, derinliği tam anlamıyla tespit edildiğine dikkat çeken Mahçiçek, “Bizim çalışmalarımızda Kahramanmaraş fay hattı, yada fay zonu depremsellik bakımından herhangi bilimsel bir çalışmanın yapılmadığı bir alan burası. Bunun için gerçekten çok teşekkür edeceğimiz Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitemizle beraber, biliyorsunuz üniversitemizin deprem araştırma ve risk yönetimi merkezi var, onlarla beraber bu çalışmayı takriben bir 6 önce başlattık. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonuçlandı. Bugün de bu çalışmaları sizlere aktarmak sizlere takdim etmek için buradayız. Bunların içerisinde yol yarması, inşaat temelleri buna benzer alanlarda yapılan gözlemler dışında Kahramanmaraş fay zonu üzerinde toplam 40 adet hendek kazısı yapılmış. Dolayısıyla bu fay hatlarının eni, boyu, derinliği tam anlamıyla tespit edilmiş. Bundan böyle yapabilirsek, büyükşehir belediyemizle beraber, bu çalışmaları plan notları da aktarmak, yapılaşma olmamış yerleri yapılaşma dışında bırakmak. Yapılaşma olan yerlerde ilgili olan yerlere o binalara konumlarının durumlarının ne olduğunu bildirerek tedbir almalarını sağlamak” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.