Dr. Ramazan Demirtaş: "6 Şubat Depremini 'Kahramanmaraş Merkezli' Olarak Nitelendirmek Yanlış"
Toplamda 14 milyon insanı doğrudan etkileyen bu depremler, kamuoyunda genellikle "Kahramanmaraş merkezli" olarak anılıyor.
Ancak uzman paleosismolog ve yerbilimci Dr. Ramazan Demirtaş, bu tanımlamanın yanlış olduğunu belirtiyor. Dr. Demirtaş, bu depremleri "Narlı depremi" ve "Çardak depremi" olarak adlandırmanın daha doğru olduğunu ifade ediyor.
"Depremi İller Değil, Faylar Üretir"
Dr. Demirtaş'a göre, deprem yerlerinin isimlendirilmesi, fay hatları üzerinden yapılmalı. 6 Şubat'ta saat 04.17'de gerçekleşen ilk büyük deprem, Ölü Deniz Fay Zonu'nun Narlı segmentinde, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi ile Gaziantep'in Nurdağ ilçesi sınırında meydana geldi. Bu nedenle, Dr. Demirtaş, bu depremin "Kahramanmaraş merkezli" olarak adlandırılmasının yanıltıcı olduğunu söylüyor ve "Depremi il veya ilçeler değil, fay hatları üretir," diyerek bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
Farklı Merkezlerden Farklı Tanımlamalar
Dr. Demirtaş, depremin merkez üssü tanımlamalarının da kurumlar arasında farklılık gösterebileceğine dikkat çekiyor. AFAD, depremin merkez üssünü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olarak belirlerken; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) ve Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) ise depremin Gaziantep'in Nurdağ ilçesi sınırında gerçekleştiğini bildiriyor. Ancak Dr. Demirtaş, fay hattının Narlı segmentinde olduğunu belirterek, depremin "Narlı depremi" olarak tanımlanmasının daha doğru olduğunu söylüyor.
İkinci Depreme de Doğru Tanım
Aynı gün saat 13.24'te meydana gelen ikinci büyük depremin de yanlış tanımlandığını belirten Dr. Demirtaş, bu depremin Kahramanmaraş'ın 55 kilometre kuzeyindeki Çardak Fay Zonu üzerinde meydana geldiğini ifade ediyor. Bu nedenle, ikinci depremin "Kahramanmaraş merkezli" olarak adlandırılmaması gerektiğini savunan Dr. Demirtaş, "Bu depremi '6 Şubat 2023 Çardak depremi' olarak adlandırmak daha doğrudur," diyor.
"Bilim-Dışı Açıklamalardan Kaçınmalıyız"
Dr. Demirtaş, doğru fay hatlarının tanımlanmaması durumunda, bilim dışı açıklamaların ve yanlış bilgilendirmelerin önüne geçilemeyeceğini belirtiyor. Özellikle, depremin isminin doğru konulmasının, kamuoyunda gereksiz spekülasyonların önüne geçilmesi açısından önemli olduğunu vurguluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.