Kahramanmaraş’ın 45 yıllık kaportacısı Remzi usta; “Kaporta Araçtaki En Önemli Sanat”
Kaportanın araç üzerindeki en önemli parçalar olduğunu söyledi.
1975 yılında kaportacılığa başlayan ve 1982’de Kahramanmaraş Sanayi Sitesi’nde kendi iş yerini açan Bayır, kaportacılığı bir sanat olarak gördüğünü belirtti.
Eski ustaların yaptığı işin inceliklerine dikkat çeken Bayır, “Eskiden bir araç kaza yaptığında ustalar çekici ellerine alır, o demir parçaları düzeltir, astar yapar ve kaporta işini büyük bir özenle tamamlardı. O zamanlar kaportacılık gerçekten sanat olarak görülürdü. Bugün ise işler daha çok montaja dayalı hale geldi. Hasarlı parçalar genelde yenisiyle değiştiriliyor, eski el emeği ile yapılan işler maalesef artık pek kalmadı” dedi.
“KAPORTA ARAÇTAKİ EN ÖNEMLİ SANAT”
Kaportacılık mesleğinin araçlar için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Bayır, “Kaporta bir araçta en önemli ustalık gerektiren işlerden biridir. Kaportası düzgün yapılmayan bir araç ne motor performansı gösterebilir ne de diğer aksamları sağlıklı çalışır. Önemli olan, aracın şase ve kaportasının doğru bir şekilde tamir edilmesi. Kaporta düzgün yapıldığında, aracın diğer aksamları da sorunsuz çalışır” ifadelerini kullandı.
“SANATI SEVEREK YAPIN”
Mesleğe adım atmak isteyen gençlere de tavsiyelerde bulunan Remzi Bayır, şunları söyledi:
“Kaportacılık ve boyacılık, azimle ve severek yapılması gereken çok güzel meslekler. Bu işlerde başarılı olmanın sırrı, sanatı benimsemekte ve paradan önce sanata değer vermekte saklı. Meslek hayatına atılacak gençler, mesleklerini severek yapmalı ve işlerine dört elle sarılmalıdır.”
45 yıllık tecrübesiyle mesleğini hala büyük bir tutkuyla sürdüren Remzi Bayır, Kahramanmaraş’ta kaportacılık sanatını yaşatmaya devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.