"180 MİLYONDAN FAZLA İNSANIN İÇME SUYUNA ERİŞİMİ YOK"

"180 MİLYONDAN FAZLA İNSANIN İÇME SUYUNA ERİŞİMİ YOK"
UNİCEF, Dünya Su Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada, çatışmalardan etkilenen ülkelerde yaşayan 180 milyondan fazla insanın içme suyuna erişiminin olmadığını bildirdi.

UNİCEF, Dünya Su Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada, çatışmalardan etkilenen ülkelerde yaşayan 180 milyondan fazla insanın içme suyuna erişiminin olmadığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), çatışma, şiddet ve istikrarsızlıktan etkilenen ülkelerde 180 milyondan fazla kişinin temel içme suyuna erişiminin olmadığını bildirdi. Afrika'da Güney Sudan, Kuzeydoğu Nijerya ve Somali bu durumdan en çok etkilenen ülkeler arasında geliyor. UNİCEF, çocukların suya erişiminin ayrıcalık değil bir hak ve öncelik olduğunu vurguladı.

Yakın tarihli bir UNİCEF ve Dünya Sağlık Örgütü analizinde, sıkıntılı koşullarda yaşayan insanların normal koşullarda yaşayan insanlardan dört kat daha fazla içme suyundan yoksun oldukları bildirilmiştir. 2015 yılında sıkıntılı koşullarda yaşayan yaklaşık 484 milyon kişiden 183 milyonunun temel içme suyu hizmetlerinden yoksun olduğu belirlenmişti. Nijerya'nın kuzeydoğusunda çatışmalara maruz kalan bölgelerde, su ve sağlık altyapısının yüzde 75'inin hasar gördüğü, ya da yok edildiği için 3,6 milyon kişi temel su hizmetleri olmaksızın yaşamak zorunda kaldı.

Güney Sudan'da üç yıldan fazla süren savaş nedeniyle ülke çapındaki suyun neredeyse yarısı hasar gördü ya da tamamen yok edildi. Açlığın tehdidi altındaki Kuzeydoğu Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen'de ise 14,6 milyon çocuğun dahil olduğu yaklaşık 30 milyon insan acilen bir güvenli suya ihtiyaç duyuyor. Bu yıl 1,4 milyonunun şiddetli olmakla birlikte, 5 milyondan fazla çocuğun yetersiz beslenmesinden endişe ediliyor. Yemen'de, ülkenin en büyük şehirlerine hizmet eden su tedarik ağları, savaştan kaynaklanan hasar ve bozulma nedeniyle derhal çökme riski altındadır. Ülkede yaklaşık 15 milyon insan su ve sanitasyona düzenli erişimden kesiliyor. Çatışmanın yedincilik yılına girdiği Suriye'de, tahminen 6,4 milyonu çocuk, yaklaşık 15 milyon insan güvenli suya ihtiyaç duyuyor.

"SU, SIKLIKLA BİR SAVAŞ SİLAHI OLARAK KULLANILDI"

2016 yılında Halep, Şam, Hama, Rakka ve Dara'da tahrip edilen su kaynakları ve kirli su kaynakları dahil, en az 30 kasıtlı su kesilmişti. UNICEF, güvenli su olmadığı takdirde, yetersiz beslenme ve potansiyel olarak kolera gibi ölümcül hastalıkların kaçınılmaz olarak takip edileceğini söyledi. Güney Sudan'daki kolera salgını ülkenin şimdiye kadar yaşadığı en şiddetli kolera salgını olmakla beraber, 2016'dan beri 19 bin kişi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.