Facebook veri paylaşımını engelliyor
Facebook, bir kamu duyurusu yaparak platformun kullanım şartları ve politikalarında değişikliğe gittiğini açıkladı. İçlerinde en önemlisiyse şirket verilerinin gözetleme amaçlı değerlendirilmesiyle alakalı.
Resmi sayfadan bir mesaj yayımlanarak yapılan açıklamada, "insanların seslerini duyururken kendilerini güvende hissetmesini sağlayacak bir ortam" amaçlandığı belirtilirken, geliştiricilerin gözetleme amacıyla kullanmak için şirketten veri elde edemeyeceği söylendi.
"Geliştiriciler, gözetleme amacıyla kullanılan araçlarda bizden aldıkları verileri kullanamazlar.
-Facebook U.S. Public Policy
Facebook, veri erişimiyle ilgili üçüncü parti geliştiricilere karşı hâlihazırda engelleyici önlemler aldığını belirtmekle kalmadı; son dönemde istihbarat örgütleri ve güvenlik güçlerinin sosyal medya platformlarını takip amacıyla kullandığı söylentilerine karşı duruşunu da üstü kapalı biçimde göstermiş oldu.
Şirket, daha önce de Yahoo ve Google ile birlikte 2015 yılında Barack Obama'nın katılımıyla düzenlenen Siber Güvenlik Zirvesi'ni boykot ederek katılmama kararı almıştı.
Son olarak kâr amacı gütmeyen ve ACLU olarak bilinen Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, Ekim ayında yargı ve güvenlik güçlerinin Geofeedia aracılığıyla Facebook, Twitter ve Instagram'dan veri çektiğini ve bunları gözetleme amacıyla kullandığını açıklamıştı.
En önemli iddia ise Baltimore'da Freddie Gray'in ölümünden sonra yapılan protestoların polis tarafından bu sayede izlendiği ve dahası yüz tanıma sistemlerinin sosyal medya fotoğrafları üzerinde kullanılmasıydı.
Protestolar takip ediliyordu
Facebook uygulama arabirimlerini kullanan bu tür araçlar sayesinde protesto alanlarındaki sosyal medyada aktiviteleri takip edilebiliyor ve gerçek zamanlı haritalar oluşturulabiliyordu.
Facebook, bundan böyle bu tür geliştiricilere karşı hukuki yaptırım uygulayacağını da belirtti. Değişiklikliklerin Instagram için de geçerli olduğunu hatırlatarak diğer sosyal medya platformlarına da destek vermesi çağrısında bulunuldu. Ayrıca ACLU, Color of Change, ve Center for Media Justice (Medya Adalet Merkezi) gibi oluşumlara teşekkür edildi.
Twitter ve Google da destekliyor
Twitter da Kasım ayında benzer türden araçlarda şirket verilerinin protestocular ve aktivistlerin takibine yönelik kullanılmasını kabul edilemez bulduğunu açıklamış ve yasaklamıştı. Öncesinde de, CIA'in son dakika olaylarını hızlı bir şekilde kullanıcılarının bilgisine sunan Dataminr'in erişimini engellemişti.
Dünya medyasının gündeminden son olay ise, FBI'ın, 14 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonlanan San Bernardino saldırısının failine ait olabileceğini belirttiği iPhone telefonun şifresinin kırılması talebine karşı Apple'ın red cevabı vermesiydi. FBI bu iş için bir güvenlik firmasıyla anlaşarak 1.3 milyon $ ödeme yapmıştı.
Microsoft da, NSA ve Yüce Mahkeme'nin gerekli hallerde FBI’a dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlara uzaktan giriş izni vermesine imkân tanıyan politikalarına karşı Adalet Bakanlığı'nı dava etmişti.
Facebook'un bu hamlesine karşı ABD'deki yetkili kurumların nasıl bir tavır takınacağı merakla bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.