Vali Aksoy’dan Unesco Açıklaması

Vali Aksoy’dan Unesco Açıklaması
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy tarafından, Surlar ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.Aksoy, açıklamasında, Kültür ve Turizm Bakan...

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy tarafından, Surlar ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Aksoy, açıklamasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, danışmanlar ve bilim insanları ile kentteki sivil toplum kuruluşlarının desteği ile çok hummalı ve titiz bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti. Surların, 2000 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne alındığını anımsatan Aksoy, “2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Alan Yönetimi Başkanlığı ile birlikte daimi listeye alınması için resmi çalışmalara başlanmıştı. Uzun ve titiz bir çalışmayla hazırlanan dosyaya birçok kesimden önemli katkılar sağlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İçkale yerleşkesinde yapılan Müze Alanı çalışmaları, valiliğimiz tarafından surların restorasyonu ve projelendirilmesi adına Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında uygulanan projelerle dosyaya önemli katkılar sunulmuştur. UNESCO sürecinin en titiz şekilde ilerlemesi adına yapılan bu çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilgili akademisyenlerden oluşan bir bilim heyeti oluşturulmuş ve çalışmalar onların gözetiminde devam etmiştir ve bundan sonra da devam edecektir. Bilim heyetimizin yaptığı en son toplantıda da surlara yönelik bir koruma amaçlı master planı hazırlanması konusunda karara varıldı ve şu an bu çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile birlikte sürdürüyoruz” dedi.

“20 MİLYON TL HARCANDI”

Ayrıca surlar ve Hevsel Bahçeleri’nin tanıtımı adına Valilik tarafından sempozyumların düzenlenip, fuar çalışmalarının yapıldığını ve tanıtım filmlerinin hazırlandığını anımsatan Vali Hüseyin Aksoy, bu süreçte yapılan projelendirme, restorasyon ve tanıtım çalışmalarına 20 milyon TL’ye yakın harcama yapıldığını kaydetti. UNESCO sürecindeki kurumlar arası işbirliğini önümüzdeki dönemde de sürdüreceklerine dikkat çeken Aksoy, şunları kaydetti:

“Diyarbakır’ın listede yer almasıyla dünya turizmine, özellikle de kültür turizmine entegrasyonun daha hızlı sağlanacağını ve turizmden daha fazla gelir elde eden bir şehir olacağımızı bekliyoruz. Tüm bunların yanında Diyarbakır surlarının listede yer alarak korunmasının ileri dönemlerde planlı bir şekilde sağlanması için hem yerel hem de ulusal ve uluslararası çalışmaların olacağının bilinmesi bile bizim için büyük bir önem arz etmektedir. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması adına destek sunan tüm kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına, uzmanlara, akademisyenlere, dosya hazırlığında çalışanlara ve bu süreci yakından takip ederek destek sunan Diyarbakırlılara teşekkürlerimi sunarım. Hayırlı sonuçlara vesile olacağına inandığım bu sürecin Diyarbakır’ın Uluslararası platformlarda tanıtılmasına, Surlar ile Hevsel Bahçeleri’nin korunmasına ve ilimize turizm yatırımlarının sağlanmasına çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Bu süreçten sonra tıpkı adaylık sürecinde yaptığımız işbirliği ve titiz çalışmanın daha fazlasını yaparak bu kazanımlarımızı en iyi şekilde değerlendirmeyi, ilimizin turizminde ve kültürel mirasın korunmasında daha iyi noktalara gelmesini sağlamak durumundayız. Adaylık süreci boyunca konuyu yakından takip eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker, Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik olmak üzere, bu süreçte emeği geçen herkese bir kez daha teşekkürlerimi sunarım.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.