10. GELENEKSEL TİRŞİK ŞÖLENİ 11 MART’TA DÜZENLENECEK
Kahramanmaraş Andırınlılar Derneğinin geleneksel hale getirdiği Tirşik Şöleni etkinliği 11 Mart’da Kültür Park’ta gerçekleştirilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen ‘10. Geleneksel Tirşik Şöleni’ 11 Mart 2018 Pazar günü saat 19.00 da Kültür Park’ta gerçekleştirilecek.
Kahramanmaraş Andırınlılar Derneği ve Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek, düzenlenen ‘Tirşik Şöleni’ tanıtım toplantısında Kültürel değerlerden bahsederek, gelecek nesillere miras bırakılması gereken değerlere sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti.
Başkan Kolutek konuşmasında şunları söyledi;
‘’Kahramanmaraş Andırınlılar Derneğinin 10. Geleneksel Tirşik Şölenini yapacağız. Sağ olsun Adnan Bey bu konularda bizlere de yardımcı oluyor, kendilerine de çok teşekkür ederim. Her program öncesi bir tanıtım toplantısı düzenliyoruz. Daha önce de bir bahar şöleni yapmıştık. Bahar şöleninden önce de bir bahar şöleni toplantısı yapmıştık. Şuanda 10. Geleneksel tirşik şöleninin tanıtım toplantısını yapmış bulunuyoruz. Gündemimiz tirşik şöleni, tirşikte bizleri bir araya getiren unsurdur. Biz bunu gelenek haline getirdik. Aramızda ki sevgiyi, barışı, kardeşliği ve3 dayanışmayı güçlendirmek amacıyla bu senede onuncusunu yapıyoruz. Bu konuda ben gerçekten samimiyetle söylüyorum marifet iltifata tabidir. Başta büyükşehir belediye başkanımız ve Muhtarlar ve STK’lar daire başkanımız sayın Adnan Alagöz bu konuda gerçekten çok büyük efor sarf ediyor. 17 Mart 2012 yılında Andırın dernekleri olarak coğrafi işaretiyle beraber tirşiğin patentini aldık. 3 ayda bir Andırın derneklerinin çıkarmış olduğu tirşik dergisi var. Elimizden geldiğince Kahramanmaraşımızın değerlerine sahip çıkmaya onları ön planda tutmaya çalışıyoruz.’’
LOJİSTİK VE TEKNİK DESTEK’TE BÜYÜKŞEHİR
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Adanan Alagöz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un selamlarını ileterek konuşmasına şu şekilde devam etti;
‘’ Muhtarlar ve STK Daire Başkanlığı olarak elimizden geldiğince tüm STK larımıza destek olmaya çalışıyoruz. Lojistik ve teknik desteklerimizle her zaman yanlarında olduğumuzu belirtiyoruz. Tirşik Şöleni de bunlardan bir tanesi, Andırınlılar Derneği tarafından geleneksel hale gelen şölende de her türlü yanlarında olduğumuzu belirttik. Vatandaşlarımızı bu şölene bekliyoruz.Andırınlılar Derneği ve Platform Başkanı Ahmet Kolutek Bey’e de teşekkür ederiz böyle bir güzel organizasyonu devam ettirdiklerini için.’’
Tirşik Şöleni Etkinlik Porgramı;
*Andırın Tarihi ve Doğal Güzellikler Sinevizyon Gösterisi
*Tirşik ve Pilav İkramı
*Halk Oyunları Gösterisi
*Yöresel Seyirilik Oyunları Gösterisi
*Andırın Ağır Kültürü- Hikayeli- Sazlı&Sözlü Ağıtlar
*Yöresel Halk Oyunları Atışması
Programa Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformuna üye dernek başkanları ve temsilcileri katıldı.
ANDIRIN TİRŞİĞİ NASIL YAPILIR?
Andırın Tirşiği yapımında kullanılan bitki, maki bitki örtüsünün oluşturduğu humuslu toprakta yetişen, özellikle yeryüzü kireç taşı kaplı alanda taze ve kuzu kulağı diye tabir edilen 10-15 cm uzunluğunda, Kahramanmaraş ili Andırın ilçesinde yabani pancar olarak adlandırılan zehirli bir bitkidir. Çok ince kıyılmış yabani pancar, su, yoğurt, un tercihen (yarma ve nohut) ile meydana gelen karışımının havayla teması kesilmek suretiyle en az 10 saat mayalanmaya tabi tutulması, mayalanan karışımın 2,5-3 saat odun ateşinde pişirilmesi sonra miktarı tercihe bağlı olarak bir porsiyonuna yaklaşık 1 diş sarımsak ezmesi ilave edilerek soğuk bir şekilde tüketilen bir bitki çorbasıdır.
Ayırt Edici Özellikleri:
Tirşik’in iki önemli ayırt edici özelliği vardır. Birincisi yapım tekniği ve mayalanması, ikincisi hammaddesi yabancı pancar bitkisinin, biyolojik değişime uğramasıdır. Damak zevkini ve tadını varen yaban pancarının yaklaşık 650-1250 m yükseklikte Karasal ve Akdeniz ikliminin kesişim noktasında, Kasım-Nisan ayları arasında yetişmesidir. Damak zevkine uygunluk açısından tercih edilen yetişme dönemi Aralık-Şubat ayları arasıdır.
Üretim Alanında Gerçekleşmesi zorunlu Bulunan Özellikler
Tirşik ana maddesi olan yaban pancarın 650 m’den daha yüksek yerlerde 10-15 cm boyunda maki bitkisinin olduğu humuslu toprakta yetişmesi gerekir. Yaban pancarı, Karasal iklim ve Akdeniz ikliminin kesiştiği yerlerde yetişir.
Üretim Metodu:
Malzemeler:
1 kg yabani pancar
4 lt su
250 gr yoğurt
175 gr un
10 gr yarma
10 gr nohut
1 çay kaşığı tuz
- Yaban pancarı çok ince bir şekilde kıyılır.
- Bol su kullanılarak en az iki kere yıkanır.
- Su 50 °C’ye kadar ısıtılır.
- 50 gr un ilave edilir iyice karıştırılır.
- 250 gr yoğurt ilave edilir.
- Un ve yoğurt birlikte çırpılmış suyun çırpılmış suyun içerisine kıyılmış yabani pancar ilave edilir ve karıştırılır. Tercihe bağlı olarak nohut ve yarma da ilave edilir.
- Karışım kaşık yardımıyla düzlenir.
- Su yüzeyine çıkan yabani pancarın üzerine kalan un ile yüzeyi tamamen kaplayacak şekilde ince bir tabaka oluşturulur. Karışımın hava ile teması un ile engellenir.
- Kazanın kapağı kapatılır.
- Karışımın olduğu kabın hava almaması için etrafı özenle kapatılır. 27-30 °C’de sıcaklığını muhafaza etmesi sağlanır. En az 10 saat bu şekilde bekletilir.
- Karışım kabarmışsa iyi mayalanmış demektir. Eğer kabarmamış ise 3-4 saat daha mayalanmaya bırakılır.
- Varsa üzerindeki un karışıma kaşık yardımıyla iyice yedirilir.
- Odun ateşindeki ocağa koyulur. Kaynayana kadar sürekli karıştırılır.
- Kaynamada sakinleşme sağlandıktan sonra kazanın kapağı kapatılarak 5-10 dk ara ile karıştırılır. Çorba kıvamına gelene kadar bu işleme devam edilir.
- 10 °C’ye kadar soğumaya bırakılır.
- 1 kg yaban pancarından yaklaşık 3,5 lt tirşik elde edilir.
- Birkaç diş sarımsak soyulup rendelenerek sos haline getirilir. Pişmiş tirşiğe ilave edilir.
- Bulgur pilavı ile servis edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.